Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme vnitřně svobodní?

V životě se někdy cítíme jako někdo, s kým si každý "dělá, co chce". Lidé, se kterými žijeme v rodině, nebo v práci nám chtějí určovat, co máme dělat, tlačí nás do rozhodnutí, které se často příčí našemu nejvnitřnějšímu cítění.

Ne vždy dokážeme říct, že s něčím nesouhlasíme, že máme jiný názor, např. zaměstnavateli, partnerovi, rodičům ..., a proto jsme potom utrápení. Zdá se nám, jako bychom ani nežili svůj vlastní život.

Takto nějak se cítí člověk vnitřně nesvobodný, závislý na názorech jiných lidí, vnitřně málo pevný na to, aby převzal ve svém životě vedoucí úlohu, přijal poznání, že za všechno je zodpovědný on sám.

 

Důležité je uvědomit si toto: nenechat se vtlačit do pozice toho, s kým mohou jiní manipulovat. Nikdo nemá právo takto se k nám chovat. Nic ho na to neopravňuje. Ani pozice nadřízeného, ani pozice zaměstnavatele. Každý člověk má právo klidně si obhájit svá práva a názory, stát si za nimi. Ale měli bychom je dokázat projevit věcně, spravedlivě, bez nadávek a jakéhokoliv urážení jiných tak, abychom své jednání věděli kdykoliv v budoucnu obhájit.

 

Každý člověk má právo:

 

- Sám posoudit svá práva a povinnosti, svobodně se rozhodnout, protože za každý svůj čin nese zodpovědnost.

 

- Říct ne. Není povinen poskytovat vysvětlení a nemusí hledat odůvodnění nebo výmluvy, když s něčím nesouhlasí. Avšak měl by být schopen říci svůj názor. Pokud chce, aby jiní respektovali jeho názor, měl by se naučit také on respektovat názory jiných, a to i v případě, že s nimi nesouhlasí. Respektování neznamená vždy souhlas, což však nemusí bránit ve spolupráci lidí různých názorů. Jakékoliv ovlivňování možnosti svobodného rozhodnutí jiného člověka je nepřípustné a už vůbec ne různé druhy psychického nátlaku (kam patří výčitky, vyhrožování, manipulace), nebo dokonce fyzického nátlaku. Máme jen dbát, abychom snahou o uspokojování vlastních potřeb nezpůsobovali škodu, nebo bolest jiným.

 

- Sám posoudit, zda a do jaké míry je odpovědný za problémy druhých, s vědomím toho, že se v tom může někdy mýlit.

 

- Změnit svůj názor.

 

- Odpovědět "nevím".

 

- Být nezávislý na dobré vůli ostatních.

 

- Říci: "Nerozumím vám."

 

- Zdvořile, taktním způsobem říci: "Nebudu se k tomu vyjadřovat."

 

Takto se chová vnitřně svobodný člověk. Takový člověk se ale nevyvyšuje nad jiné z pozice nadřazenosti v domnění, že jeho pohled, nebo názor je jediný správný. Nestaví se k jiným lhostejně, neignoruje jejich práva; plně respektuje jejich rozhodnutí, netrápí se kvůli tomu, co si kdo o něm myslí. Je pevný ve svém přesvědčení, i když se mu jiní za to vyhrožují, nebo o něm rozšiřují nepravdivé mínění.

 

Pokud to tak není, znamená to, že jeho vnitřní mír a štěstí je závislé na názoru jiného člověka, čili není vnitřně svobodný. Protože nedokážeme a ani nemáme právo soudit jiných, cizí názory o nás často neodpovídají skutečnosti z hlediska vyšších zákonitostí a principů.

 

Vnitřně svobodný, samostatně myslící člověk:

 

- se neřídí vlastními představami nebo "plánem", kdo a jak by se měl chovat, a proto ani tehdy, když se jiní nechovají podle jeho očekávání, nemívá z toho těžká prožívání, vnitřní tlaky, nemusí se soustavně zabývat tím, kdo, co, a jak by měl, nebo neměl dělat;

 

- uvědomuje si, že nenese odpovědnost za život jiných samostatných lidí. Je si vědom toho, že každý člověk s dobrým chtěním má kolem sebe pomoci. Jeho prvořadým úkolem je snaha o zušlechťování svého vlastního nitra a jednání, čímž dokáže pomoci i jiným. Pokud ho někdo poprosí o pomoc, nemá ji odmítnout, avšak nemůže své názory a rady jiným vnucovat - co a jak by měli dělat, jak by si měli zařídit život - a to ani svým dospělým dětem, partnerům, nebo např. dobrým přátelům;

 

- při rozdílných názorech hledá cesty k pochopení: rád si druhých vyslechne a snaží se vcítit, vžít do jejich situace, do jejich způsobu smýšlení. Netrvá tvrdohlavě jen "na svém". Uvědomuje si, že není neomylný, a také on se má ještě v mnohém co naučit od jiných;

 

- usiluje se najít správné řešení a zabývá se i tím, zda to nebyl on, kdo se nezachoval správně. A když východisko najde, bez větších obtíží změní svůj názor, nebo postoj. Dokáže si přiznat, že se mýlil a omluvit se za způsobenou újmu.

 

Stát se vnitřně svobodným člověkem, který dokáže jasně, srozumitelně, přesvědčivě a přitom klidně komunikovat s druhými, je práce na celý život. Všechno má svůj čas. A poctivou prací na sobě se nám to jednoho dne určitě podaří. Máme k tomu příležitost dennodenně při komunikaci s lidmi, se kterými se setkáváme. Všímejme si i to, jak nepěkně se k nám lidé často chovají a ať je to pro nás zdviženým prstem: Takové chování a jednání k lidské bytosti - k důstojnosti člověka nepatří! Toužím se chovat a jednat jinak, lépe ...

 

Zrnka moudrosti sbíráme po celý život. Ať je jich co nejvíce! Potom bude moudrost a zralost opravdu spojena s vyšším věkem a přinese nám úctu i respekt druhých.

Autor: František Skopal | sobota 14.7.2018 12:32 | karma článku: 10,17 | přečteno: 196x
  • Další články autora

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma: 5,10 | Přečteno: 81x | Diskuse| Kultura

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma: 10,45 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma: 10,42 | Přečteno: 188x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O netušených schopnostech našeho mozku

Všem nám je určitě dobře známo, že náš mozek ani zdaleka nevyužíváme v maximální míře, ale naopak, jeho využití je spíše minimální, nebo až zanedbatelné.

1.9.2022 v 16:25 | Karma: 11,16 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik