O muži pojídajícím párky. Stručné a mimořádně poučné

27. 09. 2018 13:37:37
Jistý muž si koupil v bufetu párky a odnesl si je ke stolku. Jak si je na něj kladl uvědomil si, že si chtěl koupit ještě také něco k pití. Vrátil se tedy pro nápoj.

Jak však jde zpět ke stolku vidí, že při něm sedí docela inteligentně vypadající, dobře oblečený bradatý pán a konzumuje jeho párky. Muž přišel ke stolku, nic neřekl, sedl si, vzal si co ještě zbylo a začal jíst. Bradáč se na něj chvíli díval, ale ani on nic neřekl a tak spolu mlčky jedli.

Když bradatý pan dojedl, odešel. Muž dojedl také, dopil, vstal, bezděčně se podíval na vedlejší stolek a polilo ho horko. Byly na něm jeho vlastní, nedotčené párky.

Poučení: Pokud jsme přesvědčeni o tom, že někomu projevujeme milosrdenství a laskavost, může to být někdy úplně jinak. Ta laskavost a to milosrdenství může být prokazováno nám samotným.

V některých zemích s buddhistickou tradicí je zvykem, že muži stráví určitou část svého života jako mniši. V tomto období, podle osobní volby může jít i o několik let, je celým majetkem dotyčného pouze jeho oděv, který má na sobě a miska, do které mu lidé dávají potravu na každodenní přežití.

Ráno zvyknou stát mniši při cestě a čekat na potravu, kterou jim lidé dávají, aby se ten den stala jejich obživou. Nejzajímavější na celé věci však je, že při darování daru neděkují mniši, ale ti, kteří jich obdarovávají. Neděkuje tedy příjemce, ale dárce. Děkuje za to, že směl a mohl darovat.

Poučení: Pokud darujeme něco jiným, ve skutečnosti tím obdarováváme sami sebe, za co bychom tím jiným měli být vděční.

Vysvětlení: Jedině to, co jsme dokázali nezištně darovat druhým zůstane našim trvalým duchovním majetkem, přičemž o všechno to, co jsme si ponechali sami pro sebe i tak jednoho dne přijdeme.

Darem však nemusí být vždy jen dar hmotný. Může to být i dobrosrdečnost, laskavost, úsměv, nebo projevení úcty, nebo ohledu k druhým lidem.

Pokud totiž tímto způsobem nezištně dáváme, své bohatství si shromažďujeme tam, „kde nic neničí mol ani rez a kde zloděj nekrade". Tam, kde jednoho dne všichni odejdeme. No a tam pak najdeme všechny činy námi projeveného, nezištného dobra k jiným jako bankovní vklad na účet naší vlastní osoby. Jen člověk, který projevuje dobro, který dává dobro jiným je skutečně bohatý! Bohatý pravým a nepomíjivým způsobem!

Cize znějí tato slova v našem světě. Cize znějí tato slova ve světě, kde každý shrnuje pouze sám pro sebe a středem všech snah je pouze prospěch vlastního já. A ještě snad prospěch lidí, s námi osobně úzce spřízněnými.

Cize znějí slova o nezištném dávání lidem majetným a lidem dobře zabezpečeným všemi hmotnými věcmi. Oni jsou však ve skutečnosti žebráky a chudáky, protože všechno, co mají a co nejednou nabyli na úkor jiných, vše toto budou muset jednoho dne zanechat tu a odejít tam, kde si prozíravě neshromáždili žádný kapitál. Tam se pak ocitnou s úplně "prázdnýma kapsama", tedy opravdu jako nejposlednější chudáci a žebráci. Tam se najednou z těch prvních stanou poslední!

A zase naopak, z těch posledních a bláznů, kteří v tomto sobeckém a materialistickém světě nepochopitelným způsobem upřednostňovali hodnoty dobra a úcty k lidem, z těchto se tam stanou první. Neboť tam platí jiné hodnoty a jiná "měna"!

Pokud tedy budeme v našem životě nezištně projevovat úctu, dobro, milosrdenství a laskavost vůči druhým pamatujme, že ve skutečnosti je všechno jinak. Ve skutečnosti bude nakonec tato úcta, dobro, milosrdenství a laskavost projevena nám samotným.

A pokud budeme mít někdy pocit, že obdarováváme jiných a pomáháme jim, ve skutečnosti jsme tím obdarovávání pouze my samotní a je tím pomáháno právě nám. Vše je totiž úplně jinak, jak se zdá našemu, hmotou omezenému vnímání zde na zemi.

Autor: František Skopal | čtvrtek 27.9.2018 13:37 | karma článku: 22.65 | přečteno: 1124x

Další články blogera

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 80 | Diskuse

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 253 | Diskuse

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma článku: 10.61 | Přečteno: 219 | Diskuse

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 229 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 395 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 575 | Diskuse
Počet článků 378 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 390

Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...