Proč je nutné usilovat o skutečné hodnoty?

11. 06. 2019 15:55:14
Co znamenají hodnoty v životě člověka? Je to opravdu jen nějaká teoreticko filozofická otázka, nebo jde o víc? Nebo jde o zásadní dopad na život, na náš osud i na naši budoucnost?

Pokud chceme mluvit o hodnotách, máme samozřejmě na mysli jedině hodnoty skutečné a pravé. Hodnoty vysoké, vznešené a ušlechtilé.

Každý člověk, který má v sobě srdce, cit a svědomí ihned, aniž by bylo potřebné něco konkretizovat, správné a jasně vyciťuje hodnoty, o jaké jde. Ano, všem nám je okamžitě jasné, že jde o hodnoty, jako je čest, spravedlnost, lidskost, ohleduplnost, nezištnost, duchovnost a podobně.

Každý člověk by měl vědět a měl by si být vědom toho, že na všechno, co ho v životě potkává a co zamýšlí provést, by se měl dívat právě z hlediska těchto skutečných hodnot, protože platí, že výška hodnot, které preferujeme a podle kterých se snažíme žít, určuje výšku hodnoty našeho vlastního života. To tedy v praxi znamená, že snaha o vysoké a vznešené hodnoty činí náš život vysoce hodnotným. Ale platí to také naopak, protože každý, kdo se nechává unášet hodnotami nízkého druhu, si tímto způsobem svůj život znehodnocuje.

Velkou otázkou však zůstává, proč se vůbec máme usilovat o zmíněné, vysoké a ušlechtilé hodnoty? Vždyť v současnosti se člověk vůbec nemusí o nic takového usilovat a může se mít docela dobře. Vždyť mnozí se mají dokonce skvěle, i když žijí v naprostém protikladu s těmito hodnotami. Vždyť přece v každodennosti života to ve skutečnosti chodí úplně jinak. A to "jinak", čili ne čestně, ne spravedlivě, ne ohleduplně, ne lidsky a podobně, bývá nejednou mnohem výhodnější, ať už společensky, nebo finančně. Proč tedy potom, za takovéto situace, je potřebné usilovat o nějaké vysoké a ušlechtilé hodnoty?

Odpověď je jednoduchá: protože se nazýváme lidmi! Protože právě snaha o takovéto hodnoty patří k jedním ze základních atributů lidskosti! Protože jedině na těchto hodnotách stojí samotná podstata našeho lidství! Protože jedině toto jsou hodnoty pozitivního a budujícího charakteru! Protože jedině ony mají schopnost přinést skutečný rozvoj a rozkvět společnosti. Protože všude tam, kde se tyto hodnoty začnou odsouvat do pozadí a jsou nahrazeny pseudohodnotama, dochází k úpadku, neboť právě z tohoto důvodu kdysi padl starý Řím a bezpočet jiných civilizací a společenských systémů. Neboť pokud se to původně pozitivní, zdravé, dobré, správné a budující zvrhne v pravý opak, začne se okamžitě množit nepravost, nespravedlnost, nečestnost, nelidskost, bezohlednost, útlak, násilí a absolutní ztráta duchovnosti.

Celé naše univerzum totiž stojí na pozitivních hodnotách a to se projevuje tak, že síly univerza jsou nápomocné pouze tomu, co je samo hodnotné, nebo co se o hodnoty usiluje. A naopak, ženou a tlačí k úpadku to, co není hodnotné, co se pravých hodnot zřeklo a co se o ně vůbec neusiluje.

A proto každý společenský systém, každý národ a každý jednotlivec, který se odvrátí od skutečných a pravých hodnot, a přikloní se k pseudohodnotám, vstupuje na cestu postupného úpadku a celkového zhroucení.

Otázka skutečných a pravých hodnot a s nimi související, základní hodnotové orientace není tedy vůbec otázkou čistě filozofickou, náboženskou, nebo intelektuální. Naopak! Je to otázka přežití! Je to otázka života a smrti!

Neboť vážně úsilí o skutečné hodnoty musí udělat z této země rajské zahrady. Avšak náš příklon k pseudohodnotám a setrvávání v nich nás nutně musí přivést k apokalypse.

Jedinou správnou cestou a jediným správným směrem, dávajícím lidstvu nadhled nad jeho rozsáhlými znalostmi a poznáním, je právě cesta k hodnotám. Jedině prostřednictvím ní je možné všechny tyto znalosti a všechno toto poznání správně zvládnout tak, aby se nakonec neobrátily proti nám samotným a nestaly se nám zkázou.

Proto musíme neustále směřovat k vysokým, vznešeným a ušlechtilým hodnotám, ke kterým nás ustavičně nabádá náš cit, naše srdce a naše svědomí. Toto je cesta, po které je třeba jít! Musí se na ni vydat celé lidstvo, každý národ i každý jednotlivec, který chce směřovat k vzestupu a rozkvětu. K vzestupu a rozkvětu po všech stránkách. Po stránce hmotné, duševní i duchovní.

Je však smutné, že současný vzdělávací systém hustí do dětí pouze velké množství poznatků, z nichž mnohé budou potřebovat, ale zároveň také mnohé potřebovat nikdy nebudou.

Na to nejhlavnější se však zapomíná! A sice na výchovu k hodnotám! Na výchovu k pravým a vysokým hodnotám, a na potřebu jejich celoživotního preferování. V preferování těchto hodnot je totiž skryté všechno! Je v nich skryté skutečné, osobní lidské štěstí, jakož také vzestup a rozkvět národa i společnosti.

Kdy to pochopíme a kdy začneme podle toho jednat? Neboť až tehdy, když to pochopíme a začneme se podle toho chovat, vykročíme na cestu vzestupu, harmonie a udržitelného života na naší planetě.

Pokud to však nepochopíme, budeme naopak kráčet cestou úpadku tak, jak je tomu dnes. Cestou k morálnímu, mravnímu, společenskému, hodnotovému a lidskému úpadku, který nakonec skončí katastrofálním všeobecným zhroucením, pokud se nedokážeme vzpamatovat a ještě včas změnit naše dosavadní, nesprávné hodnotové směřování.

Autor: František Skopal | úterý 11.6.2019 15:55 | karma článku: 8.53 | přečteno: 204x

Další články blogera

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 80 | Diskuse

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 253 | Diskuse

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma článku: 10.61 | Přečteno: 219 | Diskuse

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 249 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 426 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 108 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 589 | Diskuse
Počet článků 378 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 390

Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...