Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vnímání lásky Páně, od kterého mrazí!

   To, co musí být nutně očištěno od lidsky pokřiveného chápání je právě vnímání Boží Lásky, která byla stržena do nasládlé, vše odpouštějící a slabošské změkčilosti.

   Skutečná Láska Páně je však neoddělitelně spojena se Spravedlností! Ba co víc, je se Spravedlností zajedno, a proto je jejím hlavním znakem přísnost.

   Vždyť jen zkusme kriticky zvážit, co by bylo s dítěte, kterému bychom úplně všechno dovolovali a úplně všechno odpouštěli. Vyrostl by z něj sobecký, namyšlený a bezohledný lidský jedinec, myslící jen na sebe a způsobující ve svém okolí jen zlo, nedorozumění a konflikty.

   Aby se tak nestalo, musí proto při výchově dětí vzájemně spolupůsobit dva základní činitele. A sice spravedlnost a láska. Spravedlivá přísnost a hřejivá, podporující laskavost! Jedině tímto způsobem je možné vychovat harmonickou, pozitivní a pro společnost užitečnou, lidskou osobnost.

   Jako nahoře, tak i dole! Zmíněný, správný princip zdravé výchovy dětí je v podstatě, v pozemsky přiměřeném odstupňování, odrazem jednoty vzájemného spolupůsobení  Spravedlnosti a Lásky Páně.

   Láska Nejvyššího nám dává vždy jen to, co je pro nás užitečné! Neplní naše přání a touhy, které bývají převážně pozemského druhu, ale dává nám to, co je pro nás duchovně užitečné! Co nás duchovně posouvá nahoru, i kdyby nám to snad mělo způsobit utrpení!

   Ano, i kdyby nám to mělo způsobit utrpení! Pokud se totiž člověk ve svém životě duchovně nehýbe a neusiluje k Pravdě a Světlu, pokud v tomto směru stagnuje a je připoután pouze ke hmotě, takže nakonec hrozí, že jeho pozemský život bude z duchovního hlediska zcela promarněn, tehdy k němu přichází utrpení, které ho má donutit k zastavení se, k zamyšlení a k přehodnocení svého dosavadního jednání.
 
   Toto utrpení, které je projevem Spravedlnosti Páně, dávající člověku prožít míru jeho odklonu od Vůle Nejvyššího ve stvoření, je zároveň také projevem Lásky Páně, která nechce, aby člověk duchovně zahynul, ale třeba i prostřednictvím utrpení, když to již opravdu nejde jinak, ještě v poslední chvíli procitl.

   Přesně v tomto smyslu nám byly řečeny až nepochopitelně tvrdá slova, a sice, že "lepší je člověku, když byť bez ruky, nebo bez nohy vejde do života, jako kdyby měl s oběma nohama a oběma rukama vejít do zatracení". Pokud je tedy utrpení tím jediným a posledním způsobem, který nás ještě může duchovně probudit, je to pro nás, čili pro našeho ducha, mnohem lepší alternativa, jako kdybychom v životě vůbec netrpěli, avšak odešli na takzvaný druhý břeh v naprosté nevědomosti, jako zvířata. Tím nejdůležitějším v celém našem bytí je totiž duchovní probuzení ke skutečnému životu a pravým hodnotám. A to i za cenu utrpení, nebo dokonce předčasné smrti. Jedině toto kritérium má na zřeteli pravá Láska Páně.

   Co jsme však udělali ze Stvořitele a jeho Lásky? Z Lásky, která v nerozlučitelném souzvuku a nedílné harmonii se Spravedlností Nejvyššího udržuje celé stvoření ve zdraví a svěžesti?

   Ve své pýše a velikášském sebe přeceňování se lidé odvažují považovat Stvořitele za služebníka vlastních přání, který jim má s nekonečnou Lásku trpělivě odpouštět všechnu jejich nevychovanost, svévoli a aroganci. A který dokonce obětoval vlastního Syna, jako smírnou oběť za hromadící se hříchy lidí.

   Jaká to do nebe volající domýšlivost! Jaká to zvrácená představa o Stvořiteli a jeho působení, považující člověka za středobod všeho dění! Velkou, spravedlivou, čistou a přísnou Lásku Páně lidé rouhavě překroutili v změkčilost, slabost a vše odpouštějící dobrotu. Tak to totiž nejlépe vyhovovalo jejich představám, jejich pohodlnosti a jejich falešné domněnce o výši své vlastní ceny.

   Takové pokřivené chápání z nich však muselo zákonitě učinit pouze arogantní a domýšlivé sobce, škodících celému stvoření i sobě samým navzájem, a to vše ve sladké blaženosti jistoty spásy a odpuštění všech hříchů. Tato bezprecedentní opovážlivost však již dosáhla konečné hranice, za kterou více jít nelze!

   Z milosti Lásky Nejvyššího nám bylo ve stvoření poskytnuto obrovské časové období, které jsme měli využít k osobnímu rozvoji k plné, duchovně lidské zralosti a dokonalosti. Láska Nejvyššího však není tomto směru bezmezná a vše donekonečna odpouštějící, protože Spravedlnost Páně, se kterou je zajedno, bude brzy od každého z nás požadovat zúčtování z toho, jak jsme po celý tento dlouhý čas, zahrnující tisíciletí, cítili, mysleli, mluvili a jednali. Jak vážně a intenzivně jsme se snažili o poznání Pravdy o životě a o konání dobra ve vztahu k našim spolu lidem.

   Běda nám pak, pokud se pověstná miska vah v rukou Spravedlnosti Nejvyššího nakloní na stranu zla, na stranu vlažnosti a na stranu nesprávného. To bude pak náš konec! Náš definitivní duchovní konec, rovnající se věčnému zavržení.

   Vždy, ale v dnešní době zvláště, je proto doslova zločinem říkat lidem o nekonečně trpělivé a vše odpouštějící Lásce Nejvyššího. Takový výklad nás totiž vždy sváděl a ještě také dosud svádí pouze k duchovní lenosti, povrchnosti a k falešné jistotě klamavé víry v zaručenou jistou vlastního vykoupení.

   Do tohoto smrtelného spánku ducha, do této duchovní slabosti musí proto zaznít hlas o přísnosti skutečné Lásky Nejvyššího, která nakonec, ruku v ruce se Spravedlností Páně, provede ostrý řez napříč celým lidstvem. Tímto ostrým řezem od sebe definitivně oddělí lidi, kteří se poctivě a vážně snažili o svůj osobní duchovní růst, spočívající v umění citlivého a pomáhajícího soužití s druhými od lidí, kteří se po celá tisíciletí nic nenaučili a zůstali egoisty, myslícími jen na sebe, nebo případně ještě na své nejbližší.

   Ano, Spravedlnost Páně nakonec odstraní všechny nepřizpůsobivé z tohoto stvoření, aby v něm mohl už konečně zavládnout mír a harmonie. Tento děj, v jeho tvrdé přísnosti, bude zároveň také aktem Lásky Nejvyššího, která odstraněním rušitelů umožní jít ke Světlu všem těm, kteří o to vážně usilovali, a kteří byli právě rušiteli vždy vysmíváni a strhávání dolů.

   To, co lidstvu dneška chybí nejvíce je respekt před Stvořitelem! Respekt a vážnost před jeho majestátem! Domýšliví a zhýčkaní lidé dneška se budou muset naučit mít úctu, ba doslova bát se Nejvyššího s jeho Spravedlností a s pravou, přísnou Láskou. Nejvyššího, proti kterému se již více nebudou prohřešovat a vysmívat se něj! Všechna další slova jsou v tomto směru zbytečná, protože většina by jim ve své duchovní slepotě i tak neuvěřila. Avšak blížící se události přemluví ke nám všem až příliš jasnou řečí!

   Jedině příklon k dobru v myšlení, cítění, řeči a jednání může ještě do určité míry zmírnit úder Spravedlnosti Páně, jejíž dopad na lidstvo byl až do poslední možné chvíle zadržován Láskou Nejvyššího, čekající na dobrovolný a bezbolestný obrat k lepšímu. Láskou Nejvyššího, která však má přece jen své hranice a není vůbec vše odpouštějící!

Autor: František Skopal | čtvrtek 21.11.2019 15:42 | karma článku: 12,16 | přečteno: 669x
  • Další články autora

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma: 5,10 | Přečteno: 81x | Diskuse| Kultura

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma: 10,45 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma: 10,42 | Přečteno: 188x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O netušených schopnostech našeho mozku

Všem nám je určitě dobře známo, že náš mozek ani zdaleka nevyužíváme v maximální míře, ale naopak, jeho využití je spíše minimální, nebo až zanedbatelné.

1.9.2022 v 16:25 | Karma: 11,16 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik