Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O materialismu, propagandě a pravých hodnotách bez servítky

   Otázka: Je současný systém opravdu takový mravně prohnilý? Nepřinesla snad moderní civilizace lidem nic dobrého? Je správné neustále odhalovat nové chyby a nedostatky? Nepřispívá to jen k prohlubování krize a deprese?

   Neškodilo by trochu úcty k "nepříteli", za který považujete rozumově materialistický způsob myšlení a uspořádání společnosti. Není právě optimismus tím, co potřebujeme?

   Odpověď:
   Ano, určitá úcta k soupeři a "nepříteli", jak to nazýváte, je projevem rytířskosti, avšak nepřítel by měl být toho také hodný. Měl by splňovat jisté vnitřní kvality a kritéria. Zákeřnost, podvádění, nečestnost, lež a podobně, toto vše by nemělo přicházet v úvahu.

   Ale žel, právě takovým zákeřným a nepoctivým soupeřem je dnešní, materialistický způsob myšlení, a na něm postavený materialismus současného typu, jehož chování dokonale vystihuje přirovnání k vlkovi, oblečenému v rouše beránčím.

   Ano, přesně takhle to reálné funguje! Navenek plná ústa demokracie, svobody projevu, lidské důstojnosti, stejných práv, cesty k blahobytu a tak dále, ovšem ve skutečnosti, uvnitř, pouze chamtivost, nenasytnost, bezohlednost, touha po ovládání jiných, surovost, nelidskost, sdírání, zneužívání a podobně. Uvnitř, v jádru je to ve skutečnosti pouze lidí nedůstojná nízkost a hnus.

   Nicméně dobrá propaganda dělá zázraky a tisíckrát opakovaná lež se nakonec přece jen stává pravdou. O nesmírné síle neustálé a neúnavné propagandy věděli už své fašisté, komunisté, nebo jiné režimy, které ji dlouhá léta úspěšně využívaly a stále více zdokonalovaly. No a tento osvědčený a léty téměř do dokonalosti dovedený způsob zpracování a ovládání širokých mas obyvatelstva uplatňuje s velkým úspěchem také současný, bezohledný, rozumově - materialistický společenský systém, skrývající svou pravou tvář pod pláštíkem svobody a demokracie.

   Širokým masám obyvatelstva je neustále a neúnavně, ze všech možných stran prezentována především pozitivní tvář materialistického způsobu myšlení a materialistického způsobu řešení problémů. A jelikož široké masy jsou pod vlivem této propagandy mimořádně zaneprázdněné honbou za "jediným dobrem na světě", čili za materiálním prospěchem, nemají ve skutečnosti čas hlouběji se nad věcmi zamýšlet a obecně šířeny, propagandistické lži naivně považují za pravdu.

   Takový je tedy ve skutečnosti "nepřítel"! Je to dravý vlk, věnující nesmírné úsilí, aby budil dojem beránka. A daří se mu to!

   Pokud ale chce například lékař vyléčit pacienta, musí přece nejprve dokonale poznat příčinu a rozsah nemoci, aby na základě správné diagnózy mohl potom určit tu nejvhodnější léčbu. Jednoduše problém třeba nejprve pojmenovat a až pak následně hledat efektivní východisko z dané situace.

   Pokud se tedy máme pohnout skutečně dopředu, je třeba nejprve strhnout falešnou masku beránka z tváře zločince a lidem jasně ukázat, že to, co jim je předkládáno jako dobré a pozitivní, je ve skutečnosti zvráceností a zvrhlostí nejhrubšího zrna.

   Rozumově materialistický způsob myšlení je doslova duševní chorobou, která způsobila všechny války, všechnu bídu, strádání a utrpení lidí během dlouhé historie této civilizace. Dnes dosahuje materialismus svého vrcholu a ve své bezedné dychtivosti po zisku se stále rychleji přibližuje k osudové hranici, za kterou se již nachází pouze jediné - zánik života na této planete. Je vskutku slepý ten, kdo to nevidí.

   Ale žel, lidé to tak opravdu nevnímají a nevidí, protože svého vrcholu dosahuje také mistrovství falešné propagandy, která je drží na uzdě a která se všemožně snaží vzbudit dojem, že je vše v naprostém pořádku a že svět spěje dokonce k lepšímu.

   Materialistický způsob myšlení je však, jak již bylo řečeno, nemocný způsob myšlení, zodpovědný za všechno zlo světa. Přesto však existuje mnoho lidí, také čestných a dobrých, kteří ho obhajují a zastávají, s přihlédnutím na různá pozitiva, které nám přinesl. Všichni tito dobří lidé jsou ale žel ve skutečnosti pouze naivními a nevědomými oběťmi dobře propracované a efektivně působící propagandy.

   Ano, je faktem, že naše doba, více než kterákoli jiná potřebuje optimismus, potřebuje úsměv a radostné nadšení učinit svět lepším. Avšak tento optimismus nemůže být prázdný, falešný a  vynucený pouze rozumem, jak je tomu dnes.

   Tak, jak musí být hodnota peněz reálné krytá zlatem, tak musí být také optimismus krytý skutečnými a pravými hodnotami, o které se opírá. Jedině ztotožněním se s pravými hodnotami se může stát také náš optimismus pravým. Ba co víc, on dokonce z těchto hodnot automaticky vyvěrá. Takový optimismus je skutečně to, co v dnešní době potřebujeme jako sůl.

   Naopak, současný hraný a neupřímný optimismus, jehož účelem je pouze zastřít boření se všeho toho, co lidé dosud vybudovali, takový optimismus je dnes doslova bláznovstvím.

   A jaké jsou to tedy ty pravé hodnoty, o které bychom se měli opřít? Zcela v první řadě by měl být současný, bezohledný konkurenční boj, v němž silnější ničí, potírá a profituje ze slabšího, nahrazen principem všeobecné spolupráce, přinášející zcela stejný užitek všem zúčastněným. Jde v podstatě o praktické uplatnění slov o bráni ohledu na jiných v takové míře, v jaké ho bereme sami na sebe.

   Samozřejmě, mohli bychom hovořit ještě také o jiných, pravých hodnotách, ale tímto třeba začít. Třeba začít skutečnou úctou člověka k člověku, přerůstající v snahu vzájemně si pomáhat a podporovat se - v osobním životě, v práci, v řízení státu i ve vztazích mezi jednotlivými národy. Na tomto stojí a padá úplně všechno! Pokud totiž nedokážeme zrealizovat tuto nejzákladnější hodnotu pravého lidství, nemá smysl mluvit o hodnotách jiných.

   Pokud to však ale dokážeme a vzájemná podpora, pomoc, pozdvihování a spolupráce lidí bez jakýchkoliv postranních a zištných úmyslů se stane realitou, z tohoto nezbytného základu začnou automaticky vyrůstat další skutečné a pravé hodnoty, jakými jsou spravedlnost, ušlechtilost, krása, moudrost, a jako koruna všeho, poznání plné Pravdy o životě.

Autor: František Skopal | pondělí 30.12.2019 15:55 | karma článku: 6,58 | přečteno: 103x
  • Další články autora

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma: 5,10 | Přečteno: 81x | Diskuse| Kultura

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma: 10,45 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma: 10,42 | Přečteno: 188x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O netušených schopnostech našeho mozku

Všem nám je určitě dobře známo, že náš mozek ani zdaleka nevyužíváme v maximální míře, ale naopak, jeho využití je spíše minimální, nebo až zanedbatelné.

1.9.2022 v 16:25 | Karma: 11,16 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik