Trestuhodné pokřivení poslání Mesiáše!

16. 01. 2020 15:47:42
Žel, pozemští lidé překroutili a pokřivili pravý význam poslání Ježíše Krista a přizpůsobili si jej tak, aby vyhovoval jejich duchovní pohodlnosti.

Obecně rozšířená, takzvaná křesťanská verze tvrdí, že Kristus přišel na zem hlavně proto, aby spasil svět svou smrtí na kříži. Aby se za nás dobrovolně obětoval, svou krví vykoupil všechny naše hříchy, a stal se tak obětním beránkem nové smlouvy mezi lidmi a Stvořitelem.

Poslední dny Ježíšova života byly prý proto vyvrcholením jeho pozemského poslání. Jeho cesta utrpení je nakonec vítězně završena zmrtvýchvstáním, kterým se naplňuje plán Boží spásy. Stvořitel tedy obětoval vlastního Syna a tím spasil lidstvo.

Ve skutečnosti je však vše úplně jinak! Pravý význam Kristovy pozemské mise spočíval v přinesení Slova Pravdy! V přinesení poznání o tom, jak má člověk správně žít, jak má správně myslet, cítit, mluvit a jednat, aby mohl být zachráněn.

Jelikož rozumováním lidí byla původní, přímá a jasná cesta, darovaná lidstvu Stvořitelem prostřednictvím Mojžíše, pokřivená a zasypána, a to tak, že správný směr k výšinám už nemohli najít ani lidé dobrého chtění, musel přijít na zemi někdo, kdo jim tuto zasypanou cestu ke Světlu znovu ukáže a zprůchodní.

Toto bylo hlavním úkolem Mesiáše a jím přineseného Slova. V něm, v Slově Pravdy, mohli najít opět přímou cestu ke Světlu všichni lidé dobré vůle a dobrého chtění. Stačilo pouze kráčet ukázaným směrem a každý člověk mohl prostřednictvím vlastního úsilí a vlastní snahy dospět k spáse a vykoupení.

Ježíšovým dílem spásy bylo tedy přinesení Slova Pravdy, které lidem v prostotě a jednoduchosti ukazovalo opět přímou cestu ke Světlu.

Máme zde tedy ke zvážení dvě možnosti: První spočívá v tvrzení, že Kristus přišel proto, aby nám přinesl své Slovo, a tím ukázal cestu ke Světlu, po níž třeba kráčet pokud chceme být spaseni.

Druhá možnost spočívá v obecně rozšířeném, křesťanském pojetí smyslu Kristova poslání, kterým byla hlavně jeho oběť na kříži a jeho zmrtvýchvstání. Pokud tedy někdo uvěří v osobu Ježíše Krista, pokud přijme svou hříšnost a Pánovu oběť, kterou byla odčiněna naše vina, bude spasen.

Na jedné straně máme tedy přinesení Slova Pravdy, požadavek žít podle něj a tím, čili vlastním úsilím dospět ke spáse, a na druhé straně máme zase víru, že Kristovou smrtí a zmrtvýchvstáním bylo dokonáno dílo spásy. Stačí to jen v tomto smyslu přijmout a budeme spaseni.

Na jedné straně tu máme spásu, podmíněnou vlastní námahou a vlastním úsilím o život podle Spasitelem přineseného Slova, a na druhé straně víru v zmrtvýchvstalého Krista, který z nás sňal všechny naše hříchy.

Na jedné straně je zde tedy požadavek vlastní námahy, a na druhé straně zase nečinnost pohodlné víry.

To první je správné a to druhé je pokřivením skutečného poslání Spasitele. Pokřivením, které dokonale vyhovuje duchovní pohodlnosti lidí, protože z nich odnímá povinnost pracovat na sobě a tím, prostřednictvím vlastní námahy a vlastního úsilí, dospět ke spáse.

No a žel, právě přehnaným důrazem křesťanských církví na Ježíšovu smrt a zmrtvýchvstání byl nenápadným, ale zásadním způsobem učiněn posun ve skutečném významu Mesiášově pozemské mise.

Jak se však potom dívat na Ježíšovo ukřižování?

Kristus přišel na zem proto, aby lidem zvěstoval Slovo Pravdy, a to s rizikem, že mu bude usilováno o život. Hlavním účelem jeho příchodu však vůbec nebylo dát se ukřižovat.

Krista v skutečnosti zavraždili proto, aby už dál nemohl šířit své Slovo, jehož síla strhávala celé masy židovského národa. Jeho smrt však nebyla Stvořitelem chtěná, protože ten, který je Láskou, nemůže přece do svých plánů v žádném případě zahrnovat vraždu. Tím by totiž protiřečil svému vlastnímu přikázání "Nezabiješ"!

Když se Ježíš po svém zmrtvýchvstání, které bylo opět jiného druhu, než se křesťané domnívají, zjevil svým ustrašeným a paralyzovaným učedníkům, posiloval je a připravoval na velké dílo spásy, které jemu samému znemožnilo temno a lidská zloba. Připravoval je na šíření svého Slova do celého světa, mezi všechny národy, protože právě v tom spočívalo jádro jeho poslání.

V apoštolském působení učedníků, šířících Slovo Kristovo, jako jedinou a pravou cestu ke Světlu, pokračovalo tedy dílo spásy i po Ježíšově pozemské smrti. Tato spása však nespočívala a nespočívá v jeho smrti a zmrtvýchvstání, ale v životě podle Slova, ve kterém je nám ukázáno, jak máme mluvit, myslet, cítit a jednat, abychom mohli dojít k vykoupení. Naše vlastní úsilí je při tom nezbytné!

Žel víra, že smrtí a zmrtvýchvstáním Krista jsme byli spaseni, zkresluje a křiví skutečný smysl Kristovy pozemské mise, a v mnoha lidech podporuje duchovní lenost a pohodlnost tím, že ke spáse lze dospět pomocí pohodlné víry. To je však jeden z nejzhoubnějších a nejzásadnějších omylů, kterému podléhají tisíce křesťanů.

Autor: František Skopal | čtvrtek 16.1.2020 15:47 | karma článku: 12.65 | přečteno: 280x

Další články blogera

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 80 | Diskuse

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 253 | Diskuse

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma článku: 10.61 | Přečteno: 219 | Diskuse

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 574 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 378 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 390

Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...