Kudy vede cesta k Pravdě?

26. 03. 2020 15:51:14
Tento text je výpovědí člověka, který sám o sobě tvrdí, že našel Pravdu. Snad jeho osobní prožití alespoň v něčem pomůže těm, kteří skutečnou Pravdu teprve hledají.

V nejhlubším nitru každého z nás tkví přesvědčení o existenci absolutní a univerzální Pravdy, která také vskutku existuje. A spolu s přesvědčením o její existenci se v nás nachází také touha po jejím nalezení a poznání. Samozřejmě, ale jen u těch, kteří to načisto nepřehlušili každodenními, všedními a zdánlivě mnohem "důležitějšími" starostmi.

Kdo si tedy i přes současný shon dokázal v sobě uchovat živou touhu po Pravdě, na toho číhá ještě jedno velké úskalí. A sice, určitá podvědomá, osobní představa o tom, jak by asi měla tato Pravda vypadat.

Je to něco velmi podobného, jako u farizeů a zákoníků před 2000 lety, kteří měli také svou vlastní představu o Mesiáši, takže nakonec, když opravdu přišel, nebyli ho schopni poznat, protože nesplňoval jejich osobní představy a očekávání.

Kdo tedy opravdu touží po čisté Pravdě, měl by se v první řadě vyvarovat podobných, vlastních očekávání, a jeho touha by měla být vskutku upřímná a čistá. Čistá, intenzivní a neutuchající touha po Pravdě je totiž silou, která nakonec takového člověka ke Pravdě přitáhne.

Také já jsem byl jedním z takto hledající. Horlivě jsem zkoumal různá náboženství a duchovní směry, přičemž jsem stále po čase pociťoval, že mě jejich nauky vnitřně nenaplňují. Zároveň jsem ale cítil, že přece jen musí existovat něco, co mi dá odpovědi na všechny mé otázky, a s čím se budu moci bezvýhradně a plně vnitřně ztotožnit.

No a po velmi dlouhém hledání jsem nakonec něco takového opravdu našel. Mé nitro, které toužilo po Pravdě najednou jasně pocítilo, že právě toto je ono. Že právě toto je ta jediná a absolutní Pravda, kterou jsem tak dlouho hledal.

Celý proces lze připodobnit výstupu na horu, při kterém člověk jednoznačně ví, že ještě není na vrcholu, a proto musí kráčet dál. Ale rovněž pak jasně pocítí, že se již na vrcholu ocitl, a že již skutečně dále jít nelze. Cítí, že již dospěl k Poznání, které odhaluje všechna tajemství života a celé stvoření se před ním najednou otevírá, jako jedna velká kniha, z níž může číst.

Tato absolutní, jediná Pravda je připravena a dostupná pro všechny lidi bez rozdílu. Pouze na upřímném úsilí každého jednotlivce záleží, zda se k ní prostřednictvím vlastního úsilí a vlastní snahy dokáže skutečně dopracovat.

Pokud by ale náhodou v někom vznikla obava, zda snad nalezení zmiňované, absolutní a jediné Pravdy nezpůsobí konec dalšího vývoje, je třeba zdůraznit, že tomu tak není! Spíše naopak! Skutečný vývoj se nalezením Pravdy pouze začíná.

Pro lepší pochopení se zkusme podívat na dnešní, polo vědomé, nebo spíše slepecké tápání v poznávání věcí kolem nás. Nemůže mít konce, protože čím více se poznává, tím více se ukazuje, kolik je toho ještě nepoznáno. Otázkou pouze zůstává, dokdy tento způsob "poznávání" a z něj pramenící způsob života naše planeta vůbec ještě vydrží.

Pokud by ale nejen jednotlivci, ale také celý svět dospěl k poznání absolutní Pravdy, vývoj by se vůbec nezastavil, ale naopak, najednou by se nám ukázaly jeho nedozírné a nikdy nekončící možnosti. Tento vývoj by mohl být trvalý a nikdy nekončící právě proto, že by se opíral o poznání Pravdy.

Neboť paradoxně, právě současný typ pokroku, bez poznání skutečné Pravdy, bez poznání Zákonitostí ve stvoření, nese v sobě zárodek jistého konce a musí se zhroutit přesně stejně, jako se zhroutily mnohé předchozí civilizace před ním.

Jediná a absolutní Pravda tedy opravdu existuje! Kdo ji upřímně a vytrvale hledá, ten k ní bude dříve nebo později přitažen na základě Zákona stejnorodosti. V hmotnosti se to může udát pouze hmotným způsobem, například prostřednictvím setkání s nějakým člověkem, který již tuto Pravdu našel a snaží se ji také žít, ale například i prostřednictvím psaného slova, přednášky, různých zvukových nosičů, a tak dále. Těmito různými a různorodými způsoby se tedy může dostat hledajícímu prvotního a rozhodujícího impulsu.

Tento prvotní podnět však musí on sám jako takový rozpoznat, a pak aktivně vykročit směrem, který mu ukazuje. Odměnou se mu stane poznání zázraku života v jeho skutečné plnosti, kráse a hodnotě, čímž získá tak nesmírně mnoho, jako kdyby byl slepý a najednou začal znovu vidět. Teprve tehdy opravdu pozná nádheru života kolem nás, jeho pravé hodnoty, jakož také z dnešního pohledu přímo fantastické možnosti, které každému jednotlivci, znalému Pravdy, život ve stvoření poskytuje.

Všichni vážně hledající si tedy mohou být stoprocentně jisti, že pokud bude jejich úsilí po dosažení Pravdy čisté, upřímné a vytrvalé, dříve nebo později na ni musí zákonitě narazit. Jejich touha, a zejména vnitřní čistota, totiž vytvoří na základě zmiňovaného Zákona stejnorodosti, spojení s čistou a absolutní Pravdou.

Slova: „Kdo hledá, najde! Kdo tluče, tomu bude otevřeno! Kdo prosí, dostane!“, totiž nikdy nebyla slovy prázdnými. Tato slova jsou velkým příslibem pro všechny vážně hledající, protože se netýkají ničeho jiného, než toho nejcennějšího, co člověk vůbec může získat - poznání Pravdy.

Na závěr je třeba ale zvlášť zdůraznit, že skutečnou Pravdu nelze spojovat s požadavkem členství v nějaké církvi, ani ze vstupem do nějakého spolku, nebo organizace. Pravda, která je výrazem Boží moudrosti, promlouvá ke každému člověku jednotlivě a vyžaduje od něj pouze jediné: život v souladu s jejími zákonitosti, a to přímo na místě a ve společenském postavení, ve kterém se v současnosti nachází. Vyžaduje od něj život, čili reálně každodenní jednání podle zásad Pravdy, a ne pouze nějaké její slepé uctívání, na které si lidé ve své pohodlnosti tak zvykli.

Autor: František Skopal | čtvrtek 26.3.2020 15:51 | karma článku: 8.17 | přečteno: 217x

Další články blogera

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 80 | Diskuse

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 253 | Diskuse

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma článku: 10.61 | Přečteno: 219 | Diskuse

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.01 | Přečteno: 448 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
Počet článků 378 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 390

Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...