Stud

23. 01. 2021 16:26:52
Vědí si lidé dnes pod tímto slovem vybavit ještě jeho pravý význam? Většinou si každý myslí, že to je něco, co se dnes již nenosí, co je z doby dávno minulé, a s čím se dnešní pokrokoví lidé již vypořádali.

Rodiče již odmalička potlačují v dětech jejich přirozený stud, ale tím jim připravují často velmi těžké prožívání, berou jim přirozené zábrany v dospívání, a následně také v dospělosti.

A tak se i děje, že obecná morálka mezi lidmi neustále klesá a lidé se neostýchají žít bez morálních hodnot a zásad. Neuvědomují si však, že si tím přestali vážit sami sebe.

A především žena stává se jen obyčejným tělem, které se nabízí očím mužů domnívajíce se, že tím získá na hodnotě. Avšak pozemské tělo nám bylo dáno jako něco vznešeného a vzácného. Stejně jako duše je drahocenné a nedotknutelné. Proto ho musíme chránit a také nevystavovat na odiv, abychom ho nepošpinili a neznehodnotili. Tím, že se žena bez ostychu odhaluje, vyvolává v mužích jen ty nejnižší pudy, a pudy vedou pouze k povrchnímu vztahu. Ponižuje se tak na bezduchou loutku, která může být kdykoliv odložena, pokud přestane být atraktivní. Taková žena nemůže být ctěna druhými, protože se v ní nemůže skrývat nic ušlechtilého a skutečně krásného. Proto musí znovu hledat svůj drahocenný dar - stud, který je důležitou oporou pro ochranu jejího těla a ducha.

Až si žena uvědomí, jak důležitou roli v tom hraje její oděv, který má tělo zahalovat a zkrášlovat, nebude váhat přemýšlením nad tím, jak dlouhou sukni si obléci, či s rozparkem, či bez rozparku, či výstřih, zda šaty ke krku, rukávy, zda oděv bez rukávů, nebo kalhoty, které zcela potlačí její ženské vyzařování. Pokud se žena domnívá, že je v tom omezována a že bude raději nosit oděv podle módy, či snad, že některá z jejích činností nelze provádět bez kalhot, pak nepochopila, co znamená význam slova ušlechtilé a důstojné ženství. V tomto přístupu se odráží jen vzdor, ješitnost, pohodlnost a neuctivost vůči Stvořiteli. A pokud činnost, kterou chce žena vykonávat nelze v ženském oděvu zvládnout, je třeba se zamyslet, zda je to činnost vhodná pro ženu.

Žena. Obdařena největší jemností citů měla svým tichým působením posilovat a zušlechťovat muže v jeho činech. Je stvořená a vybavena pro působení udržující a v tom je její síla. Je to hlavně v domácnosti, kde vytvořením klidného, harmonického domova je schopna plně rozvíjet své schopnosti, které jí byly Stvořitelem darovány. Právě její jemnější citová schopnost jí umožňuje rozvíjet v sobě smysl pro krásu, ušlechtilost, půvab, něžnost a pravý stud.

Avšak dnešní žena se "stydí" projevit tyto city, projevit svůj osobitý smysl pro krásu, když obecný trend káže jinak, než jak cítí ona. Stává se nepochopenou a nenaplněnou, a hledá způsob, jak se zviditelnit, jak být uznávanou. Obdivuje muže v jeho aktivitách a domnívá se, že pokud půjde touto cestou, bude také obdivovaná. K tomu si však navíc ještě přeje, aby se mužům líbila. A v domnění, že muže osloví tím, že mu podstrčí své vnady, je ochotna odhalovat se čím dál víc.

Jak si pak opravdový muž, který hledá v ženě především hodnoty ducha, může takové ženy vážit?

Ona bude k sobě přitahovat jen ty, kteří chtějí mít ženu jako dekoraci, kterou se budou do určité míry jen chválit, ale kterou si nemohou nikdy ctít. Takový vztah nemůže být nikdy opravdovým, ale pouze vztahem tělesným a ten brzy vyprchá.

A žena, která si neváží svého těla ani tolik, že s ním zachází jako s něčím, co je zde pro všechny, nemůže být ani pravou matkou. Matkou, která je svým dětem oporou a vzorem pro všechny lidské hodnoty. Vždyť převážně ona určuje, jaké hodnoty v sobě ponese dítě, které přivede na svět! A teď se podívejme na obraz dnešní ženy. Jaké morální hodnoty je ještě v sobě schopna nést? Jak velkou má však odpovědnost za budoucí pokolení, za budoucí národ!

Jak ochotně a rychle dokáže žena v sobě zahubit jemné vyciťování ušlechtilosti, půvabu, jemnosti, prostoty a hlavně studu! Domnívá se, že by byla vysmívaná, kdyby své tělo neodhalila před zraky mužů. Obává se, že by působila staromódně a že jedině ošklivost její zevnějšku, podle názoru ostatních, ji vede k tomu, aby se oblékala do šatů, které zakrývají její postavu. A tak namísto, aby svou osobnost prozářila duchem a zušlechtila šatem, vystavuje všem na oči své tělo v takzvaném módním oblečení. A toto jde stále do větších extrémů.

Žena takto ztratila úctu sama před sebou a znehodnotila dar studu, který jí pomáhá udržovat čistotu ducha.

Až žena přestane být otrokem své touhy po falešném uplatnění a bude opravdu chtít v poctivé námaze najít skutečný smysl svého života, budou jí dány pomoci a ty ji povedou na její cestě vzhůru za zdrojem síly, která proudí celým stvořením.

Neboť tato síla jako jediná dává duši klid, mír, harmonii, štěstí, pomoc a lásku. To vše může žena také v sobě nést, bude-li z tohoto zdroje síly čerpat. Nejprve se však musí znovuzrodit sama v sobě. Musí v sobě najít pravé hodnoty a vše falešné od sebe odhodit. Musí jen chtít! Opravdu chtít stát čistě ve stvoření a být pravou ženou.

Autor: František Skopal | sobota 23.1.2021 16:26 | karma článku: 12.25 | přečteno: 330x

Další články blogera

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 80 | Diskuse

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 253 | Diskuse

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma článku: 10.61 | Přečteno: 219 | Diskuse

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.71 | Přečteno: 402 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 297 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 516 | Diskuse
Počet článků 378 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 390

Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...