O tom, co všechno se skrývá pod povrchem vulgární řeči

1. 04. 2021 16:10:48
Naši předkové byli ostrými pozorovateli. Nevyznačovali se „učeností“, ani „vysokoškolským vzděláním“, ale jejich moudrost pramenila z jednoduché přirozenosti. Z důvěrného spojení se základními silami přírody a vesmíru.

Z hlubšího prožívání a pozorování života samého. Své znalosti a životní zkušenosti vložili do mnoha pohádek, příběhů a přísloví. Jen si vzpomeňme na jedno z nich, úzce související s naším tématem: ptáka poznáte podle peří a člověka podle řeči.

Ano, lidskou řečí se dostává na povrch skrytá, vnitřní podstata člověka! Řeč a slovní projev proto nelze vnímat jako samostatně stojící jednotku, ale jako vnější projev něčeho, co je skryto hlouběji pod povrchem. Něčeho, co dává počáteční podnět k formování do slovní podoby. A to něco je lidská myšlenka! Skrytý, vnitřní, myšlenkový život každého jednotlivce! Proto pokud chceme mluvit o kultuře řeči a slovního projevu, nemůžeme se nezmínit o kultuře myšlení, protože tyto dvě věci jsou spojeny takovým způsobem, na základě kterého jedna nutně a logicky vyplývá z druhé. Z myšlení a myšlenek povstává řeč, která zase zcela očividně odráží hloubku, hodnotu a kvalitu našeho vnitřního, myšlenkového života, přesně ve smyslu na začátku citovaného přísloví.

Pokud tedy chceme zlepšit kulturu řeči, pokud chceme z našeho života odstranit nevhodné, vulgární a urážlivá slova, je třeba zaměřit pozornost na samotné jádro a vlastní podstatu, ve které všechno tkví a ve které vše projevené vzniká. A sice, na naše myšlení! Neboť ve vědomém důrazu každého jednotlivce jenom na pozitivní a budující vnitřní hodnoty, na čistotu a ušlechtilost jeho myšlení, na jeho celkové zaměření k těm nejvyšším ideálům tkví ozdravění nejen slovního projevu, ale v zásadě téměř všeho!

„Celý vesmír se skrývá v kapce vody!“ Tak říká další stará moudrost. A podobně také zdánlivě malicherný problém kultury řeči skrývá v sobě věci mnohem závažnější, než by se mohlo na první pohled zdát! Věci, s mnohem dalekosáhlejším dopadem na život kolem nás.

Žel, lidé obecně nepovažují problém nízké kultury řeči za něco příliš důležitého. Avšak důsledkem celospolečenského ignorování této zdánlivé maličkosti vznikají situace, které se nás, a to zejména těch citlivějších, dennodenně nepříjemně dotýkají. Nevkusná slova a rozhovory, brutální vulgarismus a demonstrativní neúcta k vysokým a ušlechtilým hodnotám, všechno toto nejsou snad jenom nějaká prázdná slova. Je to zrcadlo naší duše! Odraz skutečného stavu našeho vnitra! Odraz podceňování a zanedbání takové rozhodující síly, jako je síla lidského myšlenkového života.

Lidé si totiž naivně myslí, že se mohou pohrávat ve svých myslích s čímkoli. Ve svém povrchním přístupu k životu však nedovedou, nebo nechtějí pochopit, že všechno, co se zformuje v této jemné a neviditelné úrovni, hledá nakonec cesty k projevení se navenek – k projevení se celkem konkrétnímu a viditelnému. Ať již slovem, nebo činem! Vždyť nakonec absolutně vše, co člověk navenek činí, je ve skutečnosti vždy jenom projekcí naší mysli. Je jejím zhmotněným projevem. Ve skutečnosti jsme tedy jako lidé právě tím, jakým způsobem myslíme a na co myslíme! A to se pak projevuje v naší řeči a v našem chování!

A v této jednoduché zákonitosti je nám ukázán způsob, jak zlepšit náš život. Jak zlepšit a ozdravit absolutně vše, nejenom kulturu našeho slovního projevu. Zlaté pravidlo obecného ozdravění proto zní: „Udržujte krb vašich myšlenek čistý! Tím vybudujete mír a budete šťastní!“

Jiná dávná moudrost zase říká: „Fortis imaginatio generat casum!“ Kdo se intenzívně zabývá něčím ve své mysli, udělá z toho skutečnost!

Cesta k obecnému pokroku je proto velmi jednoduchá a spočívá pouze v určité sebe-disciplíně v myšlení! Stačilo by proto po ní jenom jít. Žel, to je ale pro nás asi to nejtěžší! Tuto cenu za pokrok, která se na první pohled jeví jako velmi nízká a zanedbatelná, nejsme ochotni zaplatit!

A navíc současný svět, který je již na míle vzdálený od původní prostoty a čistoty myšlení, není v přehnané důvěře ve své rozsáhlé rozumové poznání vůbec ochoten připustit, že by snad cesta k obecnému ozdravění života mohla být až takováto prostá!

Současný svět ve svém omezení jenom na materiální nevěří v nic, co přesahuje jeho racionální omezení. Lidstvo bude proto hledat své vlastní „skutečné a reálné“ příčiny současného neblahého stavu téměř ve všech oblastech života, důsledně se pohybujíc pouze na „vědecké bázi“, namísto toho, aby každý jednotlivec sám za sebe přijal plnou odpovědnost za kvalitu vlastního myšlení! Odpovědnost za každou myšlenku, protože myšlenky představují sílu, kterou je možné ničit a devastovat, nebo budovat a pozdvihovat.

Myslení je klíčové! S důrazem na jeho čistotu je možné dosáhnout jak v osobní, tak v komunitním měřítku věcí, o kterých se nám dosud nesnilo. Ano, tajemství vzestupu lidstva je skryto v zachování čistoty a ušlechtilosti myšlení! To znamená, že v tomhle je také skrytá cesta k ozdravění řeči i kultury obecně!

Všechny opravdu velké a převratné věci jsou jednoduché! Ve své jednoduchosti jsou přístupné a srozumitelné všem bez rozdílu! Bez rozdílu společenského postavení, bez rozdílu vzdělání, bez rozdílu rasy, nebo náboženského přesvědčení. Způsob, jak ozdravit život společnosti, jak ozdravit kulturu i naše vyjadřování je tedy nanejvýš jednoduchý a jasný! Stačí jen začít! A nejlépe každý sám od sebe!

Autor: František Skopal | čtvrtek 1.4.2021 16:10 | karma článku: 13.18 | přečteno: 357x

Další články blogera

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 80 | Diskuse

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 253 | Diskuse

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma článku: 10.61 | Přečteno: 219 | Diskuse

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 590 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 378 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 390

Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...