Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Znehodnocování řeči vede k degradaci osobnosti

Bezmyšlenkovitost, povrchnost, plytkost, nevěcnost a prázdnota v řeči formuje povrchní, mělké, prázdné, nevěcní a stádovité lidi.

Znehodnotili jsme slovo i vlastní řečový projev! Nadměrným zneužívaným jsme ho devalvovali tak, že lidské slovo ztratilo svou původní váhu, sílu, hloubku a význam. Stal se z něj bezcenný brak, kterého je všude nadmíru, a kterým se neuvěřitelně plýtvá.

„Vaše řeč budiž ano, nebo ne. Vše ostatní je od zlého!“ Tuto velkou moudrost jsme vůbec nepochopili a nedrželi se jí, čehož důsledkem, pokud se to nezmění, bude muset být duchovní záhuba milionů duší, které se utopí v nesmírném oceánu balastu, vytvořeného a neustále vytvářeného lidským slovním projevem.

„Vaše řeč budiž ano – ano, ne – ne! Vše ostatní, co je nad to, je od zlého!“ Co znamenají tato slova? Neznamenají strojovou úsečnost, nebo zúžení řeči pouze na slova ano a ne. Toto doporučení je podněcováním k stručnosti, k věcnosti a k jednoduchosti ve vyjadřování. Podněcováním k tomu, abychom vždy říkali jenom to, co je opravdu podstatné a má smysl a význam.

Tímto způsobem by mělo pak každé vyslovené, nebo napsané slovo svou vážnost, svou hlubokou výpovědní hodnotu a skutečnou cenu. Každé takové slovo by bylo pak slovem, za kterým se dá stát, o které se dá opřít, a na které se dá spolehnout.

„Co je nad to, je od zlého!“ Prázdné a bezmyšlenkovité řečnění je zlem! Zlem, které otrávilo lidský řečový projev a znehodnotilo ho!

Jakou zbraní však kdo zachází, takovou nakonec schází! Bezmyšlenkovitost, povrchnost, plytkost, nevěcnost a prázdnota v řeči formuje povrchní, mělké, prázdné, nevěcní a stádovité lidi. Používání znehodnocené řeči duševně znehodnocuje ty, kteří ji používají!

Jakým způsobem hovoříme, takovými se nakonec také staneme! Řeč formuje lidi! Nesprávný a špatný způsob řeči nás formuje nesprávným a špatným způsobem!

A v dnešní době informačního nadbytku to dosahuje svého vrcholu. Ze všech stran se na nás valí lavina slov, z nichž snad až 99 procent nemá žádný hlubší význam, ani smysl. Je to pouze bezobsažná prázdnota, která nejednou vzniká právě proto, aby prostřednictvím jejího každodenního přetlaku byli lidé otupeni a stali se povrchní, nemyslící a snadno ovladatelnou masou. Záměrem a účelem šíření prázdnoty v řeči je vytváření prázdných lidí! Je jím degradace lidské osobnosti, jejímž konečným cílem je vytvoření stáda nemyslících, tupých a snadno ovladatelných bytostí.

Kdo najde sílu vystoupit z tohoto kolotoče? Kdo ještě v sobě najde sílu a dokáže se vzepřít všudypřítomné prázdnotě a povrchnosti? Kdo dokáže od sebe nekompromisně odvrhnout všechen balast, a jakoby ostrým mečem oddělit hodnotné od nehodnotného?

Takové něco je v dnešní době opravdu velmi těžké, avšak kdo toho nebude schopen, ten přijde o své lidství! Duševně a duchovně bude totiž muset zahynout v oceánu balastu, vytvořeného prázdnotou lidského řečového projevu.

Když se říká, že méně je někdy více, tak v tomto případě, v případě našeho vztahu k informacím to platí dvojnásob. Raději tedy méně, mnohem méně, ale hodnotnějšího, hlubšího a duchovně kvalitnějšího. A mnohdy je dokonce setrvávání v tichém přemýšlení daleko cennější, hodnotnější a užitečnější, než mnohé z toho, co se na nás hlučně a vtíravě valí zvenčí. Ve skutečnosti totiž jsou to právě chvilky tichého uvažování, v nichž dozrává naše osobnost. Ticho tedy nejen že léčí, ale rozvíjí, utváří a formuje naši samostatnou osobnost. A my jako lidé máme být přece osobnostmi a ne pouze nějakými humanoidy, neschopnými samostatně myslet. Humanoidy, kteří kráčejí svým životem nesamostatně, tupě a pouze podle chtění jiných.

Autor: František Skopal | čtvrtek 1.7.2021 16:31 | karma článku: 14,71 | přečteno: 320x
  • Další články autora

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma: 5,10 | Přečteno: 84x | Diskuse| Kultura

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma: 10,45 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma: 10,42 | Přečteno: 188x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O netušených schopnostech našeho mozku

Všem nám je určitě dobře známo, že náš mozek ani zdaleka nevyužíváme v maximální míře, ale naopak, jeho využití je spíše minimální, nebo až zanedbatelné.

1.9.2022 v 16:25 | Karma: 11,16 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik