Pohled starých civilizací na smysl života

23. 09. 2021 16:18:34
Co za něj považovala třeba civilizace staroegyptská? Konkrétně kasta kněží Hórova oka? Jak se nám něco tak dávného jeví v současnosti? Ve světle současného duchovního poznání?

Text, který prezentuji má být jakýmsi duchovně podnětným pokusem o souhrn prastarého a nového poznání, které nám ve své syntéze ukazuje smysl našeho bytí.

Existence bytí člověka je zasvěcena jeho duchovnímu vývoji. Na základě tohoto vývoje dochází k jeho přerodu z animální bytosti, uznávající pouze zákonitosti vlastního ega v nesmrtelnou bytost, které je dovoleno kráčet po cestách, nacházejících se za hranicemi běžných smrtelníků.

Lidská duše se opakovaně vtěluje na zem a člověk tak pokračuje v procesu postupného zdokonalování, stanoveného Stvořitelem. Duše vstupuje do různých těl, zakládá rodiny, objevuje se v různých epochách a na různých místech, zažívá různé ekonomické podmínky a zdravotní komplikace.

K těmto opakovaným reinkarnacím dochází na zemi, zatímco sluneční soustava se pomalu otáčí kolem centra galaxie. Během tohoto času je zem i mysl člověka ovlivňována různými druhy energií souhvězdí, které podobně jako roční období určují nezbytné podmínky pro jeho rozvoj.

Osud, který musíme prožívat je nedílnou součástí našeho života, kterým musíme projít, abychom se poučili. Používáním naší svobodné vůle v různých situacích se učíme, jaké důsledky mají naše rozhodnutí.

Pravdu nacházíme na základě porovnávání důsledků našich rozhodnutí. Ty nám přinášejí prožívání protichůdných extrémů dobra a zla. Tak zakoušíme bolest i radost, štěstí i neštěstí, klid a neklid, zdraví a nemoc, dostatek a nedostatek, abychom na základě jejich vzájemného srovnání poznali sílu a hodnotu lásky, dobra, spravedlnosti a ušlechtilosti.

Takto, život za životem prochází člověk procesem duchovního zdokonalování. Pokaždé se narodí moudřejší, více respektující a tolerantnější, dokud neukončí svůj cyklus a nestane se nesmrtelným nadčlověkem.

V okamžiku osvícení si uvědomuje logický sled nezbytnosti všech svých minulých životů, které prožil, a zároveň v něm vyvstává poznání umění žít, na základě pochopení všech omylů, které spáchal. Poznává, že právě toto byla jeho osobní a jedinečná cesta k završení a naplnění smyslu jeho existence. V míru a harmonii šíří lásku, získává přístup k vyšší moci a k další fázi svého vývoje ve vyšším stupni reality.

Jeho vývoj na této zemi je završen a smysl jeho pozemského bytí naplněn. Člověk dokázal překonat svou animální, egoistickou přirozenost a stal se bytostí milující a pomáhající všemu ve stvoření. Tím se navždy osvobodil z nezbytnosti znovuzrozování na tuto zem a stal se hodným života ve vyšší, duchovní realitě bytí.

Tento proces duchovního zdokonalování lidí však není nekonečný. Je nezbytně navázaný na délku trvání pozemské hmotnosti, která tak, jak vznikla, jednou stejně i zanikne. Duchovní vývoj člověka se proto musí vtěsnat do tohoto časového období. Plynutím času se tedy pomalu přibližujeme k hranici, na které bude další možnost vývoje na této zemi zastavena. K času, kdy bude muset pozemská pláň vydat všechny své plody.

Kristus nazval tento den dnem příchodu Ženicha. Ženich přijde, aby pozval všechny na hostinu. Aby je pozval do jiné, vyšší reality bytí. Toto pozvání však bude určeno pouze připraveným. Pouze těm, kteří se dokázali stát bytostmi dostatečně spravedlivými, dobrotivými, milujícími a napomáhajícími všemu ve stvoření. To jsou ty moudré panny, kterým bude Ženichem povolen vstup na hostinu.

Každý člověk, který ale této úrovně nedosáhl a zůstal více nebo méně věrný své původní, animálně egoistické přirozenosti, každý takový člověk bude z možnosti vstupu na hostinu vyloučen a poslán zpět, aby si doplnil chybějící kvality.

Avšak nastávající rozklad země již těmto lidem neposkytne dostatečný časový prostor, aby zameškané ještě dohnali. A tak člověk, svázaný s hmotností země, která jednou vznikla, a proto musí jednou i zaniknout, bude muset být podroben osudu všeho, co je hmotné a s hmotností spojené. Bude muset být podroben rozkladu. Zániku vlastního, animálně egoistického „já“, které se nedokázalo v určeném časovém období trvání hmotného světa správně duchovně vyvinout.

Tak má tedy každý člověk svobodně na výběr. Na výběr mezi životem a smrtí! Mezi věčným životem ve vyšší realitě ducha, nebo mezi smrtí jeho nedostatečně vyvinuté, animálně egoistické osobnosti, rovnající se definitivnímu vymazání z knihy života. Tato definitivní záhuba osobnosti člověka je totožná s věčným zavržením.

Je to však něco úplně jiného, než běžná fyzická smrt. Ta bývá jen přechodem do jiné roviny bytí, která tvoří jakousi čekací dobu pro další pozemské vtělení, ve kterém máme na zemi opět duchovně dozrávat. Obyčejné fyzické smrti se proto netřeba vůbec obávat. Je to jen nezbytný krok na cestě našeho postupného duchovního zdokonalování.

Toho, čeho by se však měl obávat každý člověk je smrt duchovní. Definitivní záhuba, která ho musí postihnout pokud byl líný a nestihl se včas správně duchovně vyvinout. Proto nebude moci být, jak oněch pět nerozumných panen, vpuštěn na blížící se hostinu. Tomuto vážnému riziku jsme vystaveni všichni, a proto bychom se měli snažit vyvarovat se mu zvýšením důrazu na svůj vlastní, osobní, individuální duchovní vzestup.

Autor: František Skopal | čtvrtek 23.9.2021 16:18 | karma článku: 12.04 | přečteno: 203x

Další články blogera

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 79 | Diskuse

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 253 | Diskuse

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma článku: 10.61 | Přečteno: 219 | Diskuse

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 10.19 | Přečteno: 280 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 116 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 437 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 114 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.99 | Přečteno: 589 | Diskuse
Počet článků 378 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 390

Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...