Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mariánská zjevení. Na místě je obezřetnost

Obezřetnost je v tomto směru namístě, protože nikdo by neměl být tak naivní, aby hned uvěřil všemu. Nemáme tedy ani naivně věřit, avšak nemáme ani hned všechno odsuzovat. Máme v první řadě zkoumat!

Vážně zkoumat, protože to, čemu se nakonec věřit rozhodneme, bude mít pro nás vždy určité duchovní důsledky.

Z tohoto hlediska, z hlediska odpovědného zkoumání všeho toho, co duchovně přijímáme, se věcným způsobem zkusme podívat na problematiku mariánských zjevení.

Na rozlišování dobrého od špatného, správného od nesprávného a pravého od nepravého má člověk k dispozici jednak svůj cit a svědomí, a jednak přímo Stvořitelem dané normy pro správný život na zemi, ke kterým nepochybně patří již staletí lidstvu známé Desatero.

Pokud se tedy budeme dívat na dění kolem sebe, pevně se přidržujíc kritérií Desatera, budeme mít v rukou neomylné měřítko pro  posouzení všeho, co nám život přináší. A tedy i pravosti mariánských zjevení, které, pokud jsou skutečně ze Světla, musí bezpodmínečně korespondovat s přikázáními Stvořitele.

Avšak v našem konkrétním případě narazíme již při prvních dvou přikázáních na dost velké nesrovnalosti.

Já jsem Hospodin, tvůj Pán, nebudeš se klanět nikomu jinému kromě mě ! Tak zní to první.

Kult panny Marie a její role takzvané „prostřednice“ je však v rozporu s předchozími slovy, co si uvědomil již Luther, jehož posláním bylo reformovat křesťanství a odstranit z něj různé dogmata, pokřivení a lidské omyly, nekorespondující s Pravdou.

Naše modlitby a naše úcta mají směřovat jedině k Otci, Stvořiteli a Vládci všeho, co existuje. Dokonce i jeho Syn Ježíš upozorňoval, že ta nejvyšší úcta náleží jedině Otci.

A přitom je to právě on, Ježíš, část živého Boha, ke kterému je ještě možné směřovat naše prosby. To jeho, bytost přicházející přímo od Boha a z Boha lze nazvat v pravém slova smyslu prostředníkem, protože Kristus sám řekl, že on a jeho Otec jsou jedno, avšak vždy zdůrazňoval, že jeho Otec je přece jen větší.

Všechny tyto skutečnosti naznačují, že prostředníkem Nejvyššího může být jen ten, kdo od Nejvyššího bezprostředně přichází. Jen ten a nikdo jiný!

Kult panny Marie a uctívání takzvaných „svatých“ se tedy při hlubším zkoumání může, vzhledem ke znění prvního přikázání, jevit jako něco nesprávného a nekorespondujícího s tímto přikázáním.

Nevezmeš jméno svého Pána nadarmo! Tak zní přikázání druhé. Co ale, když se zjevení ze „Světla“ příkře příčí tomuto jasnému požadavku?

Jak? Tak, že nabádá ke každodenní modlitbě růžence. A jak víme, v této modlitbě, založené na neustálém opakování, se velmi mnohokrát vysloví jméno Nejvyššího, nebo jeho Syna. Vysloví se však bezmyšlenkovitě, mechanicky, jako nějaké odříkávání.

Vyslovovat jméno Stvořitele by však měl člověk vždy jen s tou největší vroucností, jaké je jeho duše schopna. Ať již se tak stane v žalu a utrpení, nebo ve štěstí a radosti. Nikdy ale nesmí chybět citová vřelost, neboť daleko hodnotnějším je zlomek vteřiny, ve kterém se duše s vroucností v srdci povznese ke svému Tvůrci, než mnohahodinové, mechanické opakování modliteb, při kterých ani při té nejlepší vůli není možné vyvinout odpovídající citovou vroucnost.

Nevezmeš jméno svého Pána nadarmo! Co to znamená? Znamená to, že toto slovo a tento pojem musí stát vysoko nad všemi běžně používanými slovy. Musí se stát klenotem, který bereme do svých rukou jen s tou největší úctou. V žádném případě nesmí být stržen dolů častým používáním, jako nějaký všední slovní zvrat, a to ani bezmyšlenkovitým a mechanickým opakováním v modlitbě, jakou je růženec.

Mimochodem, stačí si například připomenout obyčejnou lidovou moudrost, hovořící, že „méně je někdy více“. Tato prostá lidová moudrost platí vzhledem ke všemu výše uvedenému v dvojnásobné míře.

A ještě něco! Sám Kristus v souvislosti se správnou modlitbou zdůrazňoval, že se nemáme modlit jako pokrytci, kteří doufají, že budou vyslyšeni pro množství svých modliteb. Jinými slovy řečeno, ne množství je rozhodující, ale kvalita! Nicméně onu pravou kvalitu může modlitbě dodat jen citová vřelost. A taková, citovou vroucností prodchnutá, byť jenom kratičká modlitba má mnohem vyšší cenu, než dlouhé, mechanicky odříkávané modlitby bez citu.

Čtenářům zde byly představeny dvě velké nesrovnalosti, vyskytující se v souvislosti s mnoha mariánskými zjeveními. Na svobodné vůli každého z nich záleží, jak se s nimi vypořádá, protože každý z nás se bude muset odpovídat pouze sám za sebe před Hospodinovou spravedlností. Jen člověk sám za sebe se bude zodpovídat za to, jak vážně bral ve svém životě Boží přikázání a nakolik důsledně se jimi ve všem řídil.

PS. Tímto nemají být paušálně odsouzeny absolutně všechna zjevení jako falešné. Člověk se však musí mít na pozoru! Musí být schopen na základě vlastního zvážení i na základě indicií zmíněných výše sám oddělit ty falešné od pravých.

Autor: František Skopal | pondělí 18.10.2021 16:23 | karma článku: 10,36 | přečteno: 232x
  • Další články autora

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma: 5,10 | Přečteno: 81x | Diskuse| Kultura

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma: 10,45 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma: 10,42 | Přečteno: 188x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O netušených schopnostech našeho mozku

Všem nám je určitě dobře známo, že náš mozek ani zdaleka nevyužíváme v maximální míře, ale naopak, jeho využití je spíše minimální, nebo až zanedbatelné.

1.9.2022 v 16:25 | Karma: 11,16 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Zahrada
Zahrada

Malšice - Všechlapy, okres Tábor
2 500 000 Kč

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik