Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč odmítám tykání ?

Kromě reality materiální existuje i realita duchovní. A duchovní realita, jako realita vyšší, má být nadřazená realitě hmotné.

Jinými slovy řečeno, hmotná realita má být formována v souladu s realitou duchovní, což nám musí nutně přinášet vzestup směrem k vyššímu. Neboť to duchovní, jak jsme již řekli, stojí přirozeně výše.

Pokud však tyto věci nebudeme brát v úvahu přesně tak, jak se to děje dnes, a pouze to hmotné se pro nás stane vším, budeme nutně jednat nízkým způsobem, což nám přivodí škodu, protože nebudeme mít nic, co by nás posouvalo výše.

I při letmém pohledu na vnější realitu nelze přehlédnout velké množství negativ a zla, které se nachází všude kolem nás v hojné míře a v různých podobách. No a mnohdy je toto zlo velmi rafinovaně maskováno tak, aby na první pohled budilo dojem dobromyslnosti a neškodnosti. Před zlem, které se snaží tvářit jako dobro, jsme však byli varováni již před 2000 lety slovy: Dávejte si pozor na ty, kteří k vám přicházejí jako beránci, ale uvnitř jsou to draví vlci.

A právě k takovému typu zla patří i škodlivý zvyk obecného tykání si, na který nejvíce doplácejí zejména jedinci, výše morálně, a tedy duchovně stojící.

Proč? Každé, námi použité slovo se totiž v jemnějších úrovních účinky Zákonů stvoření okamžitě formuje do jeho významu odpovídající podoby. Vytváří tedy formy hezké, méně hezké i ošklivé, které zase zpětně ovlivňují život lidí, přičemž zůstávají stále pevně spojeny neviditelným vláknem s tím, kdo je vytvořil.

Ve zpětném účinku, cestou tohoto vlákna, se pak k dotyčnému vrací dobro, pokud svýma slovy vytvářel formy pěkné a dobré, nebo naopak zlo, které jen opět on sám zformoval svým vlastním, negativním slovním projevem.

No a při slovíčku „ty“ se v jemné úrovni vytváří celkem specifická vazba, pevně spojující osoby, které se tímto slovem oslovují. Silná vazba, přetrvávající až za hrob. Po odložení pozemského těla budeme tedy přitahováni právě touto vazbou k lidem, se kterými jsme se na zemi oslovovali důvěrným „ty“.

Nicméně rozdíl mezi pozemským bytím a životem v jemnějších úrovních je ten, že zatímco na zemi je možné setkávání lidí různé duchovní zralosti, na druhém „břehu“ jsou jednotlivé úrovně od sebe velmi přísně odděleny. A právě zde nastává problém, protože vzhledem ke zmíněné možnosti setkávání rozdílné duchovně zralých lidí na zemi, jde při jejich vzájemném kontaktu téměř vždy o kontakt duchovně zralejšího s duchovně méně zralým. No a zmiňovaná vazba pak jako železná řetěz zadržuje jedince duchovně zralejšího a znemožňuje mu jeho další vzestup. Neboť ve stvoření platí, že pouze duchovně výše stojící může sestoupit dolů, dokud duchovně nezralý nemůže udělat ani jen krůček vzhůru.

Tímto způsobem jsou pak lidé duchovně vyspělejší neuvěřitelným způsobem brzdění ve svém dalším postupu, což je pro ně velmi bolestné a zraňující, protože neuvážené používání slůvka „ty“ je váže na lidi, a tím i na úrovně, které jsou jejich duchovní podstatě absolutně nestejnorodé.

Přestavte si, že byste museli začít žít v romské osadě. To, co je však pro Romy přirozeným životním stylem, by bylo pro vás doslova utrpením. A přibližně něco podobného pociťuje každý člověk, vázaný prostřednictvím slůvka „ty“ na nějakého jiného člověka, a přes něj na úroveň odpovídající jeho zralosti, která však toho výše duchovně stojícího velmi zraňuje.

Žel, o těchto skutečnostech téměř nikdo neví a lidé si ve své nevědomosti, i když bez zlého úmyslu připravují zbytečné utrpení, kterého by mohli zůstat ušetřeni. Proto by člověk raději vůbec neměl používat to důvěrné „ty“, s výjimkou svazku na celý život – čili manželství.

Pokud se podíváme do minulosti, tušení těchto skutečností bylo vlastní i našim předkům, žijícím v užším a důvěrnější spojení s přírodou a s celým stvořením. I dnes existuje mnoho lidí, kteří vykají svým rodičům. To ale není zaostalost, ale naopak, podvědomé vyciťování Zákonitostí, hýbajících tímto stvořením.

Na závěr je snad ještě třeba dodat, že by nebylo správné procházet teď zpětně se všemi známými do vykání, protože toto minulé období našeho života představuje úsek, ve kterém jsme jednali přiměřeně té úrovni zralosti a poznání, jakou jsme právě tehdy měli. Ale ten, kdo se seznámil s touto novou, závažnou skutečností a pochopil její význam, by měl ve vlastním zájmu začít jednat úplně jinak. Po novém, čím může své duši „na druhém světě“ ušetřit mnoho zbytečného utrpení.

Autor: František Skopal | pátek 10.12.2021 16:21 | karma článku: 13,32 | přečteno: 648x
  • Další články autora

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma: 5,10 | Přečteno: 82x | Diskuse| Kultura

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma: 10,45 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma: 10,42 | Přečteno: 188x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O netušených schopnostech našeho mozku

Všem nám je určitě dobře známo, že náš mozek ani zdaleka nevyužíváme v maximální míře, ale naopak, jeho využití je spíše minimální, nebo až zanedbatelné.

1.9.2022 v 16:25 | Karma: 11,16 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik