Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jsme se stali karikaturami lidských bytostí?

Ať již jsme si toho vědomi, nebo ne, vždy když se k něčemu rozhodujeme, podvědomě vnitřně zvažujeme mezi dvěma prioritami. Mezi prioritou rozumu a prioritou citu. 

Naše konečné rozhodnutí a činy, z něj vyplývající budou tedy buď rozumové, nebo citové. V současnosti vládnou světu priority rozumu. Právě na základě nich je formováno a utvářeno téměř vše kolem nás.

Avšak člověk, fungující správným způsobem má být člověkem citu. Cit je totiž v lidech to nejvyšší. Je hlasem jejich pravé, nejvnitřnější podstaty. Hlasem jejich ducha! Hlavním účelem rozumu má být především praktická realizace citových podnětů v reálném světe.

Rozum, správně používán v souladu se zákony univerza, má být tedy ve skutečnosti pouze nástrojem ducha v hmotnosti, protože on sám je jen nejdokonalejším produktem hmoty – lidského mozku. Ve hmotném původu rozumu se totiž skrývá jeho omezení – omezení chápavosti pouze na čistě hmotné. A proto jím nikdy nebude možné pochopit skutečnosti, které přesahují hranice hmotnosti.

K chápání, nebo lépe řečeno k vyciťování věcí, nacházejících se nad hmotou nám však mají sloužit již zmíněné, citové schopnosti, kterými se projevuje skutečná lidská podstata – duch.

Udělejme si malý pokus: Když ukazujeme na sebe a říkáme: to jsem já, dobře si všimněme, kam směřuje náš prst. Určitě bude mířit do oblasti solar plexu, kde se nachází sídlo našeho ducha, které bylo lidmi už odedávna lokalizováno právě v blízkosti srdce. Dobře si také všimněme, že při podobné otázce neukazujeme na svou hlavu, čili rozum, protože podvědomě cítíme, že rozum nejsme my. Rozum je jenom nástroj našeho ducha a ne naše pravá podstata.

Nicméně chybou současné civilizace je nadřazování rozumu nad cit, a tedy absolutně převrácení skutečného vztahu těchto dvou základních osobnostních činitelů. Tímto se lidé dostali do tragického nesouladu se zákonitostmi univerza, co má za následek, že nejsou schopni svým, hmotností omezeným myšlením, které z povahy věcí ani nemůže být jiné, chápat a vyciťovat věci vyšší, vznešenější a přesahující hranice hmotného omezení.

Ještě jednou tedy třeba zopakovat: člověk, správně stojící ve stvoření má být člověkem citu, používajícím svůj rozum pouze jako nástroj v hmotném světě, který má poslouchat a plnit citové podněty. K tomu jsme byli vybízeni už před 2000 lety slovy: Buďte jako děti, jinak nevejdete do království nebeského. Jinak se nestanete pravými lidmi.

Co však tvoří podstatu dítěte? Je jí čistá, citová spontánnost, ještě nezkalena nadhodnocením rozumové složky jeho osobnosti.

Žel, lidé ignorovali tuto dobrou radu, a proto se z nich stali svým vlastním rozumem omezené bytosti, stojící v životě nesprávně. Stali se z nich směšné karikatury člověka, neschopné chápat nic, co přesahuje jejich úzké, dobrovolné rozumové omezení.

Například i obsah a hluboký význam tohoto textu je možné pochopit pouze lidem, u kterých stojí cit a rozum alespoň do určité míry v souladu se zákonitostmi univerza.

Jeho pochopení je však naopak znemožněno těm, kterým uvnitř vládne pouze rozum, nadřazený nad citem. Rozum, který zpupně odsouvá do říše pohádek a neskutečnosti vše, co nemůže pochopit z pozice vlastního hmotného omezení.

Položme si nyní nanejvýš praktickou a potřebnou otázku: Jak může člověk znovu produchovnit svůj život, to znamená, jak může znovu najít a prohloubit své spojení s vlastním cítěním, které je odrazem nejvnitřnějšího duchovního jádra naší bytosti? Odrazem nejvnitřnějšího, duchovního jádra naší bytosti, které představuje ten největší poklad, jaký vůbec máme?

Čistý cit má v nás stát na vrcholu pyramidy hierarchie našich vnitřních hodnot. Ovšem cesta k plnému spojení se s ním vede přes očištění mysli. Čistota mysli a myšlenek tvoří nezbytný předstupeň k tomuto cíli. Navázání spojení se svým čistým cítěním je proto možné pouze člověku, jehož mysl je čistá a ušlechtilá.

Představme si to tak, že od našeho čistého cítění nás dělí skleněná stěna. A touto skleněnou stěnou je náš rozum, naše mysl. Pokud je tato stěna špinavá je jasné, že nejsme schopni vnímat podněty čistých citů, protože nečistota naší mysli nám to zcela znemožňuje.

Pokud však začneme se snahou o čistotu a ušlechtilost mysli, je to jako kdybychom začali znečištěnou skleněnou stěnu mýt. No a postupně, když ve svém úsilí vytrváme, je stěna stále čistší a my stále jasněji a ostřeji vnímáme podněty citu, proudící k nám z naší nejvnitřnější, duchovní podstaty.

Ideálem je tedy čistá a jasná mysl, která nám nekalí a nezkresluje citové podněty. Tyto můžeme pak jasně vnímat, a samozřejmě, měli měli bychom se podle nich řídit a svá citová hnutí se snažit prakticky realizovat ve vlastním, každodenním životě.

Neboť právě takový člověk, člověk citu je ideálem člověka budoucnosti. A cesta k tomuto ideálu vede přes zachovávání a udržování čistoty našich myšlenek a našeho vnitřního života.

Udržování čistoty a ušlechtilosti našeho nitra je tedy cestou k obnově plnosti naší citové schopnosti, jejímž prostřednictvím, pokud bude respektována, se máme možnost stát skutečnými lidmi, správně stojícími ve stvoření. Lidmi, před kterými se otevře nejenom brána království nebeského, ale také brána ke šťastnému a harmonickému životu už zde na této zemi.

Autor: František Skopal | pondělí 17.1.2022 16:18 | karma článku: 10,35 | přečteno: 243x
  • Další články autora

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma: 5,10 | Přečteno: 81x | Diskuse| Kultura

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma: 10,45 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma: 10,42 | Přečteno: 188x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O netušených schopnostech našeho mozku

Všem nám je určitě dobře známo, že náš mozek ani zdaleka nevyužíváme v maximální míře, ale naopak, jeho využití je spíše minimální, nebo až zanedbatelné.

1.9.2022 v 16:25 | Karma: 11,16 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik