Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strach z posledního soudu

Lidé mají tendenci vyhýbat se nepříjemným věcem. Třeba jakýmkoli zmínkám o smrti, které se bojí. A stejně je to také s posledním soudem, ze kterého mají strach. 

Je ale možné uniknout určitým nepříjemným věcem pouze tím, že se jim budeme trvale vyhýbat? Není to možné a naše marné úsilí způsobí naopak pouze to, že zůstaneme nepřipraveni a nevědomí. To však bude mít za následek mnohem tvrdší dopad těchto věcí na nás. Dopad, rovnající se katastrofě a neštěstí, protože jak se říká, štěstí přeje pouze připraveným.

Z tohoto důvodu by proto lidé měli znát pravdu. Pravdu o velkém a neodvolatelném zúčtování, před kterým stojíme. O zúčtování ve stvoření, které oddělí dobrých od zlých tak, jak se odděluje koukol od pšenice.

Že jde o věc vážnou a důležitou dokazují také evangelia. Neboť třebaže slovo „evangelium“ znamená „dobrá zvěst“, nebylo se v ní možné vyhnout množství zmínek o tomto dění.

Již před zahájením veřejného působení Ježíše Krista mluvil Jan Křtitel o sekeře, přiložené ke kořenům stromů a o tom, že bude skácen každý strom, který nenese dobré ovoce. A příkladů, nebo podobenství, kdy mluvil o těchto vážných skutečnostech samotný Ježíš je opravdu množství.

Za všechny zmiňme podobenství o rozumných a nerozumných pannách, z nichž rozumné, čili připravené, nebo jinými slovy splňující určitá kritéria, budou začleněny mezi bytosti ve stvoření upotřebitelné, ale nerozumné, čili nepřipravené, přijdou o tuto možnost.

Nebo jiné podobenství, v němž se říká, že při konečném třídění půjdou beránci – čili dobří do života a kozlové – čili zlí do záhuby.

A nakonec, celé biblické zjevení je přece zakončeno spisem s výmluvným názvem Apokalypsa. V něm je tvrdými slovy popsána perspektiva lidstva, ignorujícího zákony univerza.

Máme se tedy těchto věcí bát a vyhýbat se jim, nebo je mnohem rozumnější vážně se jimi zabývat a připravit se na ně?

Pokud totiž byly tyto skutečnosti lidstvu zprostředkovány právě takovou přísnou formou, tak v tom musíme hledat nějaký, Světlem chtěný smysl. A smyslem toho je důrazné upozornění na to, co nás čeká, pokud se nezměníme a nepřizpůsobíme Vůli Stvořitele.

A změnili jsme se? Žije lidstvo podle Zákonů Božích? Jen se podívejme kolem sebe, jaká je realita. Na základě čeho máme právo doufat, že se vyhneme Biblí předpovězeným událostem? Snad těch 2000 let od příchodu Krista nebyl dostatečně dlouhý čas na to, abychom se vzpamatovali?

A protože doba konečného zúčtování se stále více přibližuje, není nic důležitější, než mluvit o těchto vážných skutečnostech, abychom se v čase, který nám ještě zbývá vzpamatovali a vyšvihli se na tu úroveň lidství, jaká od nás bude v den účtování požadována. Buď to totiž dokážeme a uspějeme, jako ty moudré panny, nebo to nedokážeme a dopadneme jako panny nerozumné.

Poslední soud můžeme také připodobnit maturitní zkoušce. Vzorný student, pravidelně se připravující na každý vyučovací den s ní určitě nebude mít žádné problémy. Méně vzorný student, který sice bral studium na lehkou váhu, ale nakonec si přece jen uvědomí vážnost zkoušky a napne všechny síly, aby zameškané dohonil, taktéž maturitu zvládne. Avšak ten, kdo se příliš nenamáhal během celého studia a setrvá ve své lehkomyslnosti až do poslední chvíle, ten zkoušku nesloží.

A tento poslední příklad lehkomyslného studenta je příkladem celého lidstva, lehkomyslně a nepřipraveně kráčejícího vstříc „maturitě“ ve stvoření, ignorujíc všechna upozornění.

Největší chybou, ba doslova proviněním lidí v tomto směru je jejich lhostejnost. Lhostejnost a plytkost jejich přístupu k životu, k jeho pravým hodnotám a k naplnění smyslu vlastního bytí na zemi. Jejich úsilí, touhy a cíle se totiž v mnohém neliší od zvířat. A nakonec také umírají nevědomí jako zvířata.

Ale člověk je přece jenom víc! Člověk má stát ve stvoření zcela vědomě v poznání Zákonů, které jsou projevem Boží Vůle, a tak naplňovat pravou hodnotu svého lidství. Jinak ho bude stíhat neštěstí za neštěstím, aby nakonec vše vyvrcholilo tak, jak je to napsáno na posledních stránkách Bible v kapitole Apokalypsa.

Výstrahy formulované v Apokalypse však nejsou neměnným předurčením, ale pouze varováním před tím, co musí přijít, pokud se lidstvo nevpraví do Zákonitostí Boží Vůle. Neboť jedině tehdy, když toto dokáže, může dopad Apokalypsy eliminovat.

Autor: František Skopal | pátek 4.2.2022 16:14 | karma článku: 10,83 | přečteno: 199x
  • Další články autora

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma: 5,10 | Přečteno: 81x | Diskuse| Kultura

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma: 10,45 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma: 10,42 | Přečteno: 188x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O netušených schopnostech našeho mozku

Všem nám je určitě dobře známo, že náš mozek ani zdaleka nevyužíváme v maximální míře, ale naopak, jeho využití je spíše minimální, nebo až zanedbatelné.

1.9.2022 v 16:25 | Karma: 11,16 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik