Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MJ

Vypada to tak, ze jste venoval teto problematice spoustu casu a myslenek. Ja sem v uvodu zachytil vase tvrzeni "cílem odstavit je od vlastní, původní kultury a duchovnosti, a tím zabránit jejich rozvoji a rozkvětu."

Nesouhlasim. Cilem cirkve bylo rozsirit svuj vlyv. Nemeli zajem potlacovat, ale zajem rust. Taky je z mnoha krestanskych tradic videt, jak bylo krestanstvi flexibilni pri polikani jinych kultur.(casove usporadani svatu, stromecky, ryby, vajicka, voda, ohen...)

Co ale hlavne chci rict. Podle mne resite neposatny detail. Nabozenstvi neni pro slovanstvi dulezite. Dulezita je etika a moralni hodnoty. Ty NIKDY neprichazeji s nabozenstvim. To lide vkladaji svoji moralku do nabozenstvi. proto i vidime jak se krestanstvi menilo podle toho, jak lidi vnimali co je moralni a co ne (otroctvi, nevolnictvi, kolonizace, krizacke vypravy, carodejnictvi, kacirstvi...)

proto nezalezi v co lidi veri, ale jaci jsou.

Taky dobro a zlo jako zapas univerza neni zajimave. Dulezite je uvedomit si tento zapas v nas. V kazdem z nas.

https://michaljelinek.blog.sme.sk/c/429879/najvacsi-konflikt-na-svete.html

Jinak zajimave tema R^

0 0
možnosti
VV

Zajimalo by mne, co to to slovanstvi je?

3 0
možnosti
Foto

Co jsou to Slovanské kořany a kdo jsou ti Slované dnes ???

1 0
možnosti
Foto

Díky za zajímavý článek.

O knize Poselství grálu jsem si po Vašem upozornění právě přečetl zde

https://cs.wikipedia.org/wiki/Poselství_Grálu

Též velmi zajímavé. Nevím, zda vše popsané v této knize je pravda. První a druhý zákon dle mne ve světě platí, třetí nevím. Na reinkarnace nevěřím, jako agnostik je však ani nevylučuji. Dokonce si myslím, stejně jako Vy, že ani není třeba se jimi příliš zabývat. Je třeba pokud možno vědomě a co nejlépe žít v současnosti.

Co se slovanství a návratu k původním slovanským kořenům týče, mám podobný názor jako Vy. Jsme již do velké míry ovlivněni jinými než původními slovanskými duchovními (i ateistickým) směry, že je nemožné a bylo by skutečně asi jen škodlivé se zcela obrátit proti jiným směrům, jako je například křesťanství.

Přeji Vám, ať úspěšně dále poznáváte a ať se Vašimi slovy dostanete do "lehčích a světlejších úrovní", ať je to cokoliv.

1 0
možnosti
Foto

V roce 845 došlo k věci v dějinách christianizace Evropě neobvyklé události nemajíce v historii Evropy obdoby. Celý kmen Čechů reprezentovaný 14 knížaty se v Řezně nechal dobrovolně pokřtít. Tím, se kmen Čechů dobrovolně a jednoznačně přihlásil k západnímu křesťanství a k západní kultuře, kterou sdílí stále. Bez přijetí křesťanského náboženství by Češi, anebo Slované byli na úrovní barbarů a jejich úroveň společenského života by byla na velmi primitivním stupni a zanikli by.

1 0
možnosti
PK

Kdysi jsem zde četl něco podobného od pana Šupy:,, Dávným Slovanům mělo být vysvětleno, že jejich "bohové" nejsou tím nejvyšším, co existuje. Že nad touto personifikovanou vědomou inteligencí přírody se nachází jediný a velký Bůh. A že slovanští "bohové" jsou ve skutečnosti jeho věrnými služebníky, naplňujícími v přírodním dění jeho Vůli“.(8.8.2018. Šupa)

Pravda však je, že příchod křesťanství na naše území byl katastrofou pro původní kulturu a spiritualitu. Všechno toto totiž začalo být potlačováno a pronásledováno jako pohanství. To jest, jako něco, co musí být definitivně ze světa vymazáno. Proto křesťané během dlouhých staletí systematicky likvidovali všechno původní slovanské písemnictví a byli v tom tak úspěšní.

Škoda..

1 1
možnosti
AR

Je dokázáno, že křesťanství vyvedlo původní pohanské Slovany z negramotnosti ku schopnosti číst, psát a počítat!! To nevíte?

2 0
možnosti
  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik