Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Regulace trh poškozují, litujete některé, že dělají za minimální mzdu, ale pokud se pokusíte to napravit regulacemi, může se stát, že přijdou o práci a nebudou mít ani tu minimální mzdu. Jejich zaměstnavatel dává v sázku hodně, zajišťuje práci, odbyt, platí mzdy, odvody a když bude "lidský" přijde na buben a nebude mít nikdo nic. Bude to tak lepší? Dnes je u nás zaměstnávání lidí tak přeregulováno a vlastně přelidštěno, až je to kontraproduktivní a lidé se musejí spokojit s bídnou mzdou, protože zaměstnavatel musí zaplatit všechny ty regulace, lidskosti a k tomu krmit nenasytný stát. Tolik k lidskosti regulací trhu.

0 0
možnosti
PA

Vážený autore,

navrhujete regulaci lidským rozměrem a humánním přístupem... Jak byste si to konkrétně představoval? Kdo určuje (nebo by ve vašem návrhu určoval) co je přiměřená mzda? Je humánní jezdit každý rok k moři nebo jíst rohlíky místo chleba? Je snad humánní bydlet ve vlastním a nikoliv v nájmu? Ach jo, přeci každý (nebo skoro každý) má dnes možnost svobodně - byť se značnými regulacemi :-), podnikat... Za poslední léta sledování blogů na tomto serveru jsem ještě nečetl příspěvek, se kterým bych tak bytostně nesouhlasil... Omlouvám se, ale za mě bez karmy...

1 0
možnosti
Foto

Regulovaný trh není trhem, jakákoli regulace zaručí pouze jeho nefunkčnost.

6 0
možnosti
JL

Pane Stastny. Mohu predlozit nekolik ukazek, kde trh nemohl rozhodnout. Rozhodnuti prislo z konsordia norem kazde zeme. Kanada mela v 1950 elektrinu s 25 kmitocmi za vterinu pri napeti 120V. Niagara produkovala na strane kanadske zminenou elektrinu. Na strane americke v te dobe to bylo 60 kmitoctu pri napeti 120V (Tesluv odkaz). Zmena prisla na kanadske strane diktatem.

Ceskoslovensko a hlavne Praha, tuto elekrinu vzalo presne podle americke normy. Rozdil nemecke normy a ceske se sloucila ve dobe valky a stala se normou pro staty obsazene Nemeckem. To je 220V pri kmitoctu 50hrc. Jeste za komunistu se tento rozdil u nas upravoval.

Take mereni tepla je ukazkou diktatu a ne pomoci trhu. CSR pocitalo teplotu podle Reomira (Reaumura) Okoli (Nemecko) podle Celsia. Rozdil !stupen celsia je 5/4 Reomira (Re). Osobne si pamatuji teplomer s obema stupnicemi.

V technickem svete je domluva to nejdulezitejsi k vytvareni norem. V Evrope je to snadnejsi. Jinde ani trh nemuze pohnout se zmenou.

0 0
možnosti
Foto

Volný trh regulují zákazníci.

2 0
možnosti
AT

Takže jinými slovy socialismus. Děkuji, to už tady bylo.

7 0
možnosti
Foto

Stačí na to jen např. normy, které určují kvalitu.

0 0
možnosti
Foto

Tyto normy ale nemusí vytvářet a regulovat stát.

2 0
možnosti
Foto

Lidské jednání je záměrná činnost spočívající ve výběru mezi alternativami. Člověk vybírá ze všech dostupných alternativ tu, kterou nejvíce preferuje. Dává-li přednost alternativě X před alternativou Y, říkáme, že užitek z alternativy X je pro daného člověka vyšší než užitek z alternativy Y.

Připustíme-li nyní, že existuje vedle sebe více lidí, potom kdykoliv se preference (tedy pořadí atraktivity alternativ) dvou jednotlivců liší, vzniká příležitost ke směně. Ta bude realizována ve chvíli, kdy si dva jednotlivci uvědomí, že každý z nich má k dispozici něco, co preferuje méně ve srovnání s tím, co má k dispozici ten druhý.

Souhrn všech dobrovolných směn, popř. možnost jejich realizace, potom nazýváme trhem. Jedná se o abstraktní označení nenásilné kooperace mezi jednotlivci. Kdekoliv existuje trh, tam žádný z jeho účastníků nikdy nezvyšuje svůj blahobyt tím, že by násilím snižoval blahobyt ostatních. Omezení ve formě regulací, popř. vyloučení trhu nazýváme intervencemi, které nepředstavují nic jiného než násilný zákaz nenásilné kooperace mezi lidmi.

1 0
možnosti
VD

To je pěkná teorie, nic proti ní.

A když už, tak z jakého důvodu potom existuje např. antimonopolní úřad, aby nedocházelo k absolutnímu ovládnutí trhu, čehož dosáhnout není zase až takový problém, že ano? A podobně.

:-)

0 0
možnosti
LT

L52u73d14ě12k 49T46o19n33d84r

21. 6. 2019 17:05

Co ve vašem pojetí znamená "lidskost = že trh by měl být regulován "lidskostí ?

Pokud nedokážete jasně a přesně definovat: kdo bude onu "lidskost" určovat a podle jakých kritérií, kdo ji bude prosazovat, kontrolovat její dodržování a trestat nedodržování... pak je celý váš blog jen pohádkovým blábolem na úrovni komunistických blábolů.

3 0
možnosti
Foto

Na to tihle idealističtí kolektivisté nemají žádná měřítka a ani mít nemohou. Jejich myšlenky, ač na první pohled líbivé, končily vždy chudobou a genocidou všech, co jejich myšlenky odmítali.

Ďábel miluje tyhle lidi tvořící podobné ideologie jako byl komunismus, nebo fašismus, protože dokáží rozpoutat peklo na Zemi.

2 0
možnosti
VD

Výborné téma, dobrý článek..

Pokud se chceme bavit o humanismu, tak kapitalismus nemůže být bez regulace, jelikož ten se velice rychle stává bezbřehým a nehumánním - obvykle končí nějakou válkou.

Pokud povýšíme kapitalismus nad humanismus, tak to jsme na dobré cestě, můžeme pokračovat a nic regulovat nepotřebujeme.

S tou svobodou, volným trhem a rovnými příležitostmi u nás i ve světě to není tak úplně pravdivé, je to jedno takové velké pokrytectví a klam.

Dnešní volný trh je evidentně účelově deformovaný, a to ve prospěch určitých zájmových skupin a jedinců, takže mluvit o nějakém svobodném volném trhu je obrovský problém - viz účelová standardizace, legislativa, dotace, business prostřednictvím státu, .... .

Kdybychom tady měli skutečně férové tržní hospodářství, tak by to u nás vypadalo úplně jinak a také bychom si tady úplně jinak žili.

Na druhé straně dosáhnout smysluplné, účinné a efektivní regulace je také problém a umění. Extrémní regulaci jsme tady měli s komunisty. Najít a vytvořit optimální regulovanou soustavu ve společnosti tak rozličných zájmů, to je celkem oříšek.

:-)

0 1
možnosti
VD

Papež to říká furt, že tragédií dnešního světa je, že ekonomika se točí kolem peněz a ne kolem člověka. Prioritou je zisk za každou cenu, ne pracovní podmínky lidí.

0 0
možnosti
VD

Kumulace zisku, kapitálu, to je stejné jako s kumulací energie. Když někde kumulujete, tak odněkud musíte brát a vzniká tak rozdíl potenciálů, vzniká napětí. Když velikost napětí překročí meze únosnosti, tak to bouchne, dochází k uvolnění energie do prostoru a vše se opakuje stále dokola.

Peníze jak známo představují moc, pro kterou platí to stejné. Takže tady máme skupinu mocných a celé masy "malomocných, či nemocných".

Ekonomika je jen jeden z nezbytných aspektů činnosti a života člověka, společnosti hned vedle takových věcí jako je svoboda člověka, lidskost, rovnost před zákonem, rovné příležitosti, solidarita, ..... .

Pokud je ekonomika povýšená nad samotného člověka, společnost, tak se tímto staví proti člověku, společnosti.

Je úžasné, jak humanismus bere za své, když jde o peníze a tedy o moc.

Jen kdo to teď dokáže vybalancovat?

:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik