Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M62a89r69t24i43n 46Š91u39l13c

30. 7. 2021 10:22

Hledání jediné a absolutní "Pravdy" je pomýleným blouzněním. Žádná absolutní Pravda neexistuje.

Člověk jako myslící tvor je individualitou ..s individuálními schopnostmi, potřebami, možnostmi, vlastními zkušenostmi ze svého okolí.. a tudíž jeho konkrétní vidění a pojímání okolního života (včetně té pomyslné "pravdy") je nutně pouze subjektivní.

Člověk by měl pochopit život.. resp. obecné principy fungování přírody, společnosti a lidského myšlení. Zákony akce a reakce, příčin a následků, evolučního vývoje, přirozených motivů lidského chování a myšlení atd..

Sem patří i pochopení a přizpůsobení se okolním převládajícím morálním hodnotám (principům umožňujícím určitému společenství přežívat v jakési shodě) ..ale to není žádná "Pravda", nýbrž evoluční proces přizpůsobování se a přežívání. Tyto morální hodnoty nejsou absolutní a definitivní. Vyvíjejí se se společnosti.

Nutným předpokladem lidského soužití (soužití individualit) je i tolerance. A jakákoli hra na "absolutní Pravdu" jde proti tomu. Však nejvíce se bojuje o zdroje a "za pravdu".

0 0
možnosti

V jisté době jsem si řekl: pozor, když někdo píše o pravdě s velkým P. To bude nějaká pitomost....Pro pana autora je Pravda křesťanská, zdá se, ale pro muslima je Pravda Korán, pro hinduistu Védy...pro Žida Tóra (nebo jak se to jmenuje), pro vědce věda...proč Čecha pivo atd.

0 0
možnosti

Vše je vlastně "jen" o etapách vývoje našeho vědomí, neuronové sítě, důkaz je v tom že určité vzorce chování, myšlení, tedy etap se mění z generace na generaci, jen to dotváří znalost, řád, hodnoty dané doby.

Za tisíce let vnější podmínky prostě nedovolili člověku se rozvinout dále než do několika etap, od přírodního vnímání existence, po vnímání autority, řádu ve všem, tedy Boha, krále, císaře, stát a náboženství a dnes díky vzdělání, mediím a internetu, globální existenci všeho a nesmírného informačního – evolučního tlaku, tak vznikají další fáze. V budoucnu až to bude více zřetelné a v pokročilé fázi, tak to bude psychologicky popsáno, což ochrání společnost, od určitých částí etap, kdy svojí fázi jen "terorizujeme" své okolí, což má typické rysy projevů, což lze dobře i vysledovat zde na blogu, ale nejen zde krásným příkladem jsou sociální sítě, či esoterické weby.

Pravda je tedy taková, že je to vše jen o našem vývoji v hlavě a tom. že nemáme schopnost to vnímat, jak se to pořád opakuje u lidí zde v čase, tedy i generačně. Chybí nám další vývoj mozku, jež nám třeba dá schopnost vnímat, jak to bylo před týdnem, měsíci, roky, my už druhý den, víme prd, a za týden nic, čímž se oddělujeme od plné reality do vlastního světa, tím více čím více jsme něčím zaujati, či řešíme anebo máme rodinu a život ...

Tedy je to čistě o sebeprojekci své fáze vývoje na svět, kde nemůže navíc být pozitivní zpětná vazba od většiny, neboť zde je každý v jiné fázi a tahu na branku.

0 0
možnosti

Docela paradox, když věřící kážou o hledání pravdy. Za tohle lhaní by měli dostávat minimálně Bludné balvany

3 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS