Tragické důsledky nechápavosti učedníků

14. 10. 2019 15:25:01
Pokud stavíme na nesprávném základním pochopení, nemůže z toho vzejít nic dobrého. Mohou z toho vzejít jen další, ještě větší omyly.

A pokud se někdo těchto omylů drží, řídí se jimi a nedá na ně dopustit, je to jistá cesta do neštěstí. No a žel, k něčemu podobnému došlo také v křesťanství.

V evangeliích je zaznamenáno, jak si Kristus nejednou smutně povzdechl nad svými učedníky slovy: "Ještě i vy mě nechápete?" To znamená, že mnohé jeho slova nejen že správně nechápaly masy naslouchajících lidí, ale správně je nechápali také jeho vlastní učedníci. A proto se pak v ústraní snažil Kristus učedníkům tyto věci správně vysvětlit.

A nyní se zkusme zamyslet nad tím, že pokud už během života Krista jeho učedníci mnohé jeho slova správně nechápali, po jeho smrti, když už z jeho strany nebyla možná žádná korekce jejich omylů, se na těchto omylech dále stavělo, čímž vznikly ještě větší omyly. No a z této vzájemné spleti správně a nesprávně pochopeného se postupně formovala tradiční křesťanská věrouka, které se křesťanství drží až do dnešních dnů.

Proto tvoří v současnosti křesťanství jakousi směs pravdy i mnohých zkreslení toho, co kdysi řekl Kristus svým učedníkům. To znamená, že mnohé věci nejsou dnes vnímány tak, jak to Ježíš původně myslel, ale tak, jak to nesprávně pochopili jeho učedníci, ačkoli jejich chtění bylo dobré.

Vůči těmto argumentům by asi mnozí křesťané namítali, že čtyřicet dní po Ježíšově ukřižování byla přece na nich vylita síla Ducha a oni se stali duchovně neomylní.

Zkusme se však nad touto argumentací hlouběji zamyslet. Ježíš Kristus byl vtěleným Slovem Božím. A proto mohlo Slovo Nejvyššího proudit jeho ústy k pozemským lidem v čisté a nezkreslené podobě. Učedníci byli s tímto Slovem v každodenním kontaktu, přičemž něco z něj chápali správně a něco nesprávně tak, jak je to zaznamenáno v evangeliích.

Co však může být více, než toto? Co může být víc, než každodenní osobní kontakt člověka s vtěleným Slovem Božím? Vždyť právě kvůli jasnému, čistému a ničím nezkalenému podání Vůle Nejvyššího byl ve skutečnosti nutný příchod Ježíše Krista, protože nikdo jiný by to nedokázal. Jen Syn Nejvyššího! A proto bylo Boží Slovo, plynoucí z jeho úst tím nejvyšším, co vůbec mohlo lidstvo dostat.

To však reálně znamená, že ten, kdo nebyl schopen určité části Slova Nejvyššího správně chápat z přímo z úst jeho Syna, nemohl se jednoduše stát plně duchovně znalým prostřednictvím osvícení Ducha Svatého. Neboť pokud by něco takového bylo možné, Kristus by vůbec fyzicky nemusel přijít na zem a Vůle Otce, kterou ve svém Slově přinášel, mohla být lidem zvěstována kompletně prostřednictvím působení Ducha Svatého.

Tak se však nestalo a Ježíš musel přijít na zem, aby to udělal osobně, protože právě osobní zprostředkování Slova Nejvyššího bylo tou jedinou nejefektivnější možností přiblížení se Stvořitele k člověku.

Prostřednictvím Ducha byla po čtyřiceti dnech od Ježíšovy smrti vylita na učedníky síla, jejímž prostřednictvím se stali schopni rozšiřovat Slovo Páně mezi všechny národy světa. Prostřednictví Ducha tedy obdrželi pouze sílu k šíření Slova a ne duchovní neomylnost.

A protože neobdrželi duchovní neomylnost, ve svém nejlepším chtění šířili Slovo Páně tak, jak ho oni sami pochopili, i když jejich výklad nebyl vždy v souladu s tím, jak to původně myslel Ježíš.

Takovéto bylo reálné dění a tomu odpovídá také současná křesťanská realita, z něj vyplývající.

Zásadní otázka zní: Jak tedy rozlišit to učedníky správně pochopené od nesprávně pochopeného, co se nachází v současné křesťanské věrouce?

Máme dvě možnosti. První z nich je náš cit a naše svědomí. Obojí jsou impulsy našeho ducha a náš duch, to jest naše pravé já, je nám schopné právě prostřednictvím impulsů citu a svědomí ukázat to, co koresponduje s pravdou. Umožňuje nám rozlišovat pravdivé od nepravdivého a správné od zkresleného.

Pokud tímto způsobem člověk vážně zkoumá učení vlastní víry, měl by v něm dokázat oddělit zrno od plev. To však vyžaduje obrovskou osobní odvahu postavit se pevně na pozice vlastního vnitřního cítění, proti mnohému, co je považováno církevní tradicí za neměnné pravdy, se kterými se ale nelze vnitřně ztotožnit. To je tedy první možnost.

O druhé možnosti nám říká samotný Ježíš svými slovy, zaznamenanými v evangeliích: "Ještě mnoho bych vám měl toho říci, ale teď byste to nepochopili. Když však přijde Duch Pravdy, uvede vás do celé Pravdy".

To znamená, že Ježíš zaslíbil příchod někoho, kdo má ve vzdálené době vnitřně zralejšímu lidstvu zprostředkovat celou Pravdu, na kterou lidé jeho doby nebyli ještě zralí a připravení. A to ani jeho učedníci, kteří nesprávně chápali ještě i mnohé z toho, co jim mohl říct.

A protože Pan Ježíš viděl, že na základě nesprávného pochopení svých učedníků vznikne později křesťanství, jako směs pravdivého a zkresleného, zaslíbil lidstvu příchod Ducha Pravdy, který má toto klubko rozmotat. Který má přinést to, co kdysi hlásal Ježíš, a to v nenarušené podobě. A zároveň má přinést také to, co Kristus lidem své doby nemohl říct, protože by to kvůli své tehdejší nezralosti vůbec nepochopili.

A stalo se! Duch Pravdy přišel a v díle "Ve Světle Pravdy" rozmotal směs pravdivého a nepravdivého v křesťanství. Očistil Ježíšovo učení od nepochopení a neporozumění jeho učedníků, a zároveň přinesl lidstvu poznání plné Pravdy, kterou za dob života Krista ještě nebylo schopno chápat.

Pravda tedy byla na zemi ukotvena a každý křesťan, který podvědomě tuší, že ne všechno je v učení církví správné, má možnost podrobit to svému vážnému zkoumání právě prostřednictvím díla "Ve Světle Pravdy". Při jeho čtení ať aktivuje své cítění a své svědomí, které jsou impulsy jeho ducha a Pravda Ducha, obsažená v tomto díle nezbytně zarezonuje s pravdou jeho vlastního srdce. S pravdou jeho vlastního duchovního jádra.

Páska padá a víra se stává přesvědčením, protože jen v přesvědčení je osvobození a spása!

Autor: František Skopal | pondělí 14.10.2019 15:25 | karma článku: 6.60 | přečteno: 276x

Další články blogera

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 80 | Diskuse

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 253 | Diskuse

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma článku: 10.61 | Přečteno: 219 | Diskuse

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.62 | Přečteno: 476 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 378 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 390

Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...