Také zábava musí být ušlechtilá!

14. 11. 2019 15:45:47
Při různých formách dnešní zábavy a kulturního vyžití, ať už jsou to písně, filmy, divadlo, vtipy, a tak dále, se musí každý člověk, který si ještě dokázal zachovat určitou míru vnitřní čistoty nejednou červenat a cítit trapně.

Jednou z nejvznešenějších a nejvyšších hodnot našeho univerza je Čistota. Vše, co lidé vytvářejí a co chtějí, aby vůbec mělo nějakou cenu, musí být proto prodchnuto Čistotou. Mělo by jí zářit nitro každého člověka. Čistým a ušlechtilým by mělo být naše cítění, naše myšlení, ale také naše řeč i naše jednání. Čistým a ušlechtilým by mělo být vše, co děláme a na co sáhneme, tedy také náš způsob zábavy.

Ano, zábava a humor jsou solí života, ale jejich tvůrci a konzumenti si musí být v každé chvíli vědomi nutnosti respektování alespoň určité míry čistoty, ušlechtilosti a lidské důstojnosti.

Žel, opak je ale pravdou, a současní tvůrci zábavy a humoru, ale také obyčejní lidé ve svém volném čase, při různých oddychových aktivitách tyto hodnoty vůbec nerespektují. A to je hlavní příčinou toho, proč je téměř veškerý současný humor nedůstojný, plný špíny a nízkosti.

Při různých formách a druzích dnešní zábavy a kulturního vyžití, ať už jsou to písně, filmy, divadlo, vtipy, a tak dále, se musí každý člověk, který si ještě dokázal zachovat určitou míru vnitřní čistoty nejednou červenat, cítit trapně, tísnivě a nepříjemně, kladouc si sám sobě otázku: Kam jsme to až klesli?

Nicméně lidé, kteří v sobě postupně nechali zcela zasypat jednu z nejvyšších hodnot univerza - Čistotu, tito lidé se v současné nízkosti a špíně, cítí velmi příjemně. Téměř jako prasata, blaženě se válející v bahně. Takováto forma zábavy a umění je pro ně plnokrevná a plnohodnotná. Mají dojem, že právě toto je jedna z možností, jak se dokonale odreagovat a užít si života. Vždyť přece žít a bavit se můžeme tak, jak se nám líbí a jak nám to nejlépe vyhovuje.

Pokud by se podobní lidé, kteří si takto hoví v nečistotě, protože pojmem čistoty nechali v sobě už dávno znehodnotit, setkali s požadavkem ušlechtilé, čisté a pojmu člověk hodné zábavy, s velkou pravděpodobností by s takovým něčím nesouhlasili v obavě, že by snad mohli přijít o "plnocennost" toho, co právě oni, ve své zkaženosti, považují za skutečnou zábavu. V jejich očích by ušlechtilá a důstojnosti člověka hodná zábava nemohla být přece žádnou zábavou.

Je to však pouze uhel pohledu, protože zase naopak, vnitřně čistší člověk se musí nejednou s odporem a hnusem odvrátit od mnohého, co lidé, zbaveni vnitřní čistoty, považují v současnosti za skutečnou zábavu.

Jak však již bylo na začátku řečeno, Čistota přece jen patří mezi ty nejvyšší a nejvznešenější hodnoty v tomto stvoření. Je hodnotou, pocházející ze Světla, ze kterého povstalo všechno, a tedy i člověk. Každý z nás ji proto nese nesmazatelně vtlačenou ve svém nejvnitřnějším "já" - ve svém duchu. Pokud dokážeme naslouchat svému pravému "já", které k nám promlouvá prostřednictvím citu, dokážeme pak v zmatcích dnešní doby bezpečně rozpoznat, co je opravdu ušlechtilé, čisté, zdravé a krásné, a co naopak nemravné, mělké, nízké a zvrhlé. Toto je jediná cesta a jediný způsob, kterým lze bezpečně rozlišit správné od nesprávného a špatné od dobrého.

Náš duch, nebo jinak řečeno, naše svědomí, má být tedy pro nás v tomto směru tou nejvyšší morální autoritou, která jediná, pokud s ní dokážeme najít spojení, je nám vždy schopna ukázat správný směr na cestách našeho života.

Pro ty, kteří chtějí znovu najít a obnovit své spojení s jednou nejvznešenějších a nejvyšších hodnot ve stvoření - s Čistotou, mající moc udělat z nás opět skutečné a plnohodnotné lidi, je zde zlaté pravidlo, které zní: Udržujte krb svých myšlenek čistý! Jedině tak vybudujete mír a budete šťastní. Bez Čistoty totiž není žádného pravého lidství!

Autor: František Skopal | čtvrtek 14.11.2019 15:45 | karma článku: 10.76 | přečteno: 357x

Další články blogera

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 80 | Diskuse

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 253 | Diskuse

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma článku: 10.61 | Přečteno: 219 | Diskuse

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 250 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 427 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 108 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 590 | Diskuse
Počet článků 378 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 390

Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...