O materialismu, propagandě a pravých hodnotách bez servítky

30. 12. 2019 15:55:32
Otázka: Je současný systém opravdu takový mravně prohnilý? Nepřinesla snad moderní civilizace lidem nic dobrého? Je správné neustále odhalovat nové chyby a nedostatky? Nepřispívá to jen k prohlubování krize a deprese?

Neškodilo by trochu úcty k "nepříteli", za který považujete rozumově materialistický způsob myšlení a uspořádání společnosti. Není právě optimismus tím, co potřebujeme?

Odpověď:
Ano, určitá úcta k soupeři a "nepříteli", jak to nazýváte, je projevem rytířskosti, avšak nepřítel by měl být toho také hodný. Měl by splňovat jisté vnitřní kvality a kritéria. Zákeřnost, podvádění, nečestnost, lež a podobně, toto vše by nemělo přicházet v úvahu.

Ale žel, právě takovým zákeřným a nepoctivým soupeřem je dnešní, materialistický způsob myšlení, a na něm postavený materialismus současného typu, jehož chování dokonale vystihuje přirovnání k vlkovi, oblečenému v rouše beránčím.

Ano, přesně takhle to reálné funguje! Navenek plná ústa demokracie, svobody projevu, lidské důstojnosti, stejných práv, cesty k blahobytu a tak dále, ovšem ve skutečnosti, uvnitř, pouze chamtivost, nenasytnost, bezohlednost, touha po ovládání jiných, surovost, nelidskost, sdírání, zneužívání a podobně. Uvnitř, v jádru je to ve skutečnosti pouze lidí nedůstojná nízkost a hnus.

Nicméně dobrá propaganda dělá zázraky a tisíckrát opakovaná lež se nakonec přece jen stává pravdou. O nesmírné síle neustálé a neúnavné propagandy věděli už své fašisté, komunisté, nebo jiné režimy, které ji dlouhá léta úspěšně využívaly a stále více zdokonalovaly. No a tento osvědčený a léty téměř do dokonalosti dovedený způsob zpracování a ovládání širokých mas obyvatelstva uplatňuje s velkým úspěchem také současný, bezohledný, rozumově - materialistický společenský systém, skrývající svou pravou tvář pod pláštíkem svobody a demokracie.

Širokým masám obyvatelstva je neustále a neúnavně, ze všech možných stran prezentována především pozitivní tvář materialistického způsobu myšlení a materialistického způsobu řešení problémů. A jelikož široké masy jsou pod vlivem této propagandy mimořádně zaneprázdněné honbou za "jediným dobrem na světě", čili za materiálním prospěchem, nemají ve skutečnosti čas hlouběji se nad věcmi zamýšlet a obecně šířeny, propagandistické lži naivně považují za pravdu.

Takový je tedy ve skutečnosti "nepřítel"! Je to dravý vlk, věnující nesmírné úsilí, aby budil dojem beránka. A daří se mu to!

Pokud ale chce například lékař vyléčit pacienta, musí přece nejprve dokonale poznat příčinu a rozsah nemoci, aby na základě správné diagnózy mohl potom určit tu nejvhodnější léčbu. Jednoduše problém třeba nejprve pojmenovat a až pak následně hledat efektivní východisko z dané situace.

Pokud se tedy máme pohnout skutečně dopředu, je třeba nejprve strhnout falešnou masku beránka z tváře zločince a lidem jasně ukázat, že to, co jim je předkládáno jako dobré a pozitivní, je ve skutečnosti zvráceností a zvrhlostí nejhrubšího zrna.

Rozumově materialistický způsob myšlení je doslova duševní chorobou, která způsobila všechny války, všechnu bídu, strádání a utrpení lidí během dlouhé historie této civilizace. Dnes dosahuje materialismus svého vrcholu a ve své bezedné dychtivosti po zisku se stále rychleji přibližuje k osudové hranici, za kterou se již nachází pouze jediné - zánik života na této planete. Je vskutku slepý ten, kdo to nevidí.

Ale žel, lidé to tak opravdu nevnímají a nevidí, protože svého vrcholu dosahuje také mistrovství falešné propagandy, která je drží na uzdě a která se všemožně snaží vzbudit dojem, že je vše v naprostém pořádku a že svět spěje dokonce k lepšímu.

Materialistický způsob myšlení je však, jak již bylo řečeno, nemocný způsob myšlení, zodpovědný za všechno zlo světa. Přesto však existuje mnoho lidí, také čestných a dobrých, kteří ho obhajují a zastávají, s přihlédnutím na různá pozitiva, které nám přinesl. Všichni tito dobří lidé jsou ale žel ve skutečnosti pouze naivními a nevědomými oběťmi dobře propracované a efektivně působící propagandy.

Ano, je faktem, že naše doba, více než kterákoli jiná potřebuje optimismus, potřebuje úsměv a radostné nadšení učinit svět lepším. Avšak tento optimismus nemůže být prázdný, falešný a vynucený pouze rozumem, jak je tomu dnes.

Tak, jak musí být hodnota peněz reálné krytá zlatem, tak musí být také optimismus krytý skutečnými a pravými hodnotami, o které se opírá. Jedině ztotožněním se s pravými hodnotami se může stát také náš optimismus pravým. Ba co víc, on dokonce z těchto hodnot automaticky vyvěrá. Takový optimismus je skutečně to, co v dnešní době potřebujeme jako sůl.

Naopak, současný hraný a neupřímný optimismus, jehož účelem je pouze zastřít boření se všeho toho, co lidé dosud vybudovali, takový optimismus je dnes doslova bláznovstvím.

A jaké jsou to tedy ty pravé hodnoty, o které bychom se měli opřít? Zcela v první řadě by měl být současný, bezohledný konkurenční boj, v němž silnější ničí, potírá a profituje ze slabšího, nahrazen principem všeobecné spolupráce, přinášející zcela stejný užitek všem zúčastněným. Jde v podstatě o praktické uplatnění slov o bráni ohledu na jiných v takové míře, v jaké ho bereme sami na sebe.

Samozřejmě, mohli bychom hovořit ještě také o jiných, pravých hodnotách, ale tímto třeba začít. Třeba začít skutečnou úctou člověka k člověku, přerůstající v snahu vzájemně si pomáhat a podporovat se - v osobním životě, v práci, v řízení státu i ve vztazích mezi jednotlivými národy. Na tomto stojí a padá úplně všechno! Pokud totiž nedokážeme zrealizovat tuto nejzákladnější hodnotu pravého lidství, nemá smysl mluvit o hodnotách jiných.

Pokud to však ale dokážeme a vzájemná podpora, pomoc, pozdvihování a spolupráce lidí bez jakýchkoliv postranních a zištných úmyslů se stane realitou, z tohoto nezbytného základu začnou automaticky vyrůstat další skutečné a pravé hodnoty, jakými jsou spravedlnost, ušlechtilost, krása, moudrost, a jako koruna všeho, poznání plné Pravdy o životě.

Autor: František Skopal | pondělí 30.12.2019 15:55 | karma článku: 6.58 | přečteno: 103x

Další články blogera

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 80 | Diskuse

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 253 | Diskuse

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma článku: 10.61 | Přečteno: 219 | Diskuse

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 559 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 378 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 390

Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...