Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kontroverzní pohled na transplantace

   Na vše kolem nás existují také jiné pohledy, než ty, co jsou běžně zažité. A protože nejsou zažité, vzbuzují často nevoli a odpor.

   Takto je tomu i s problematikou transplantace, na kterou se dá dívat buď čistě materialisticky, nebo také z duchovního hlediska. No a je samozřejmě, že toto hledisko je úplně jiné.

   Materialističtí lidé dneška vidí v možnosti dárcovství orgánů, a tím nejednou výrazného prodloužení života člověka na to odkázaného, zcela výjimečný akt humanismu a lásky člověka k člověku. Nebo jde o zcela chladný prakticizmus, spočívající ve využití orgánů, které jsou jednomu už "ničemu", ale druhému mohou ještě pomoci.

   Tyto názory a postoje můžeme souhrnně nazvat jakýmsi "materialistickým humanismem", opírajícím se pouze o čistě materiální pohled na realitu.

   Avšak skutečná realita v celé své komplexnosti, jak již bylo v úvodu naznačeno, má kromě všeobecně uznávaného materiálního i duchovní, nebo lépe řečeno, především duchovní rozměr. Ten ale žel, již ve svých názorech a hodnoceních málokdo akceptuje, byť by to pro člověka, jako pro duchovní bytost, mělo být prvořadým.

   Člověk je tedy především bytostí duchovní. Jeho posláním na zemi je duchovně růst a dozrávat. Pokud nás potká nějaká nemoc, jde vlastně o vnější signál toho, že vnitřně něco nechápeme, nebo nevnímáme správně, a tento náš nesprávný vnitřní postoj se nakonec postupně projeví také navenek, a to určitým specifickým onemocněním fyzického těla.

   Samozřejmě, že by z tohoto důvodu určitě nebylo na místě odmítat léčbu fyzického těla, avšak měli bychom vědět, že tato nemůže být nikdy plně úspěšnou, pokud se zároveň správným způsobem nevyrovnáme také s vnitřními, duševními příčinami, na základě nichž mnohé nemoci vznikají.

   Současná medicína dospěla až tak daleko, že je schopná vyměnit zničené vnitřní orgány, avšak tím jsou odstraněny pouze vnější důsledky, ale ne hlavní příčina. Z duchovního hlediska se přitom člověku sebrala možnost poznávat své chyby a napravovat je, čímž se mu v podstatě zamezila možnost duchovního růstu a zrání.

   Takový člověk, který totiž dostane od dárce nové orgány, je pak časem zpravidla opět zničí, protože vnitřně stále setrvává v týchž chybách, a tedy duchovně nijak nepostupuje.

   Pokud tuto myšlenku dovedeme až do důsledků, kdyby podobný člověk, bez pomoci současné  medicíny zemřel, bylo by to pro něj duchovně lepší, než když se mu prostřednictvím nových orgánů daruje jisté časové období, ve kterém však bude bez porozumění toho, co mu chtěla jeho choroba říci, dále konat stále tytéž chyby. Tím se totiž duchovně mnohem více zatíží, a po své smrti bude muset klesnout mnohem hlouběji, jakoby by klesl tehdy, kdyby zemřel dříve.

   Ano, zdánlivě velmi tvrdá slova, ale již Kristus kdysi řekl, že pro člověka je mnohem lepší, když byť bez ruky, nebo bez nohy vejde do života, jak by měl jít s oběma rukama a nohama do zatracení.

   Takové něco však může pochopit pouze člověk, vnitřně plně akceptující duchovní rozměr bytí. U všech ostatních to naopak musí vzbudit pouze nevoli a odpor, protože se na vše kolem sebe dívají jedině z hmotného a materiálního hlediska.

   Ale položme si otázku: Spočívá hodnota lidského života pouze v jeho délce? Ve snaze o prožití co největšího počtu let na této zemi, a to za jakoukoliv cenu?

   Hodnota života je z duchovního hlediska jedině v tom, nakolik se v něm dokážeme přiblížit k poznání Pravdy, nebo jinými slovy, k umění žít správně ve stvoření.

   Pokud tedy někdo trpí určitou chorobou, a třeba i zemře mladý, avšak prostřednictvím prožitého utrpení se přiblíží k Pravdě a duchovně dozraje, bude na tom určitě lépe, než když někdo prožije celý život v relativně dobrém zdraví, ale v duchovní plytkosti a povrchnosti.

   Nemá tím být samozřejmě řečeno, že utrpení a nemoc jsou lepší, než zdraví. To určitě ne! Ale když už přijdou, třeba je správné chápat a prostřednictvím nich se posunout duchovně vzhůru.

   Neboť žel, na této zemi to už jednou tak chodí, že hlubšími souvislostmi bytí a smyslem života jsme ochotni zabývat se až tehdy, když na nás dolehne nějaký zdravotní, nebo jiný problém. Pokud jsme relativně zdraví, tehdy nás to ani jen nenapadne a žijeme si svévolně tak, jak my sami chceme, na základě čehož pak dříve, nebo později přicházejí nemoci, aby nám hmotně, fyzicky a hmatatelně ukázaly míru našeho odklonu od správného života ve stvoření.

   Ti, co se nazývají věřící, budou jistě znát větu: "Buď Vůle Tvá, jako v nebi, tak i na zemi", což znamená, že bychom se měli snažit o objektivní poznání a realizování vůle Stvořitele ve svém každodenním životě, neboť pouze toto jediné nám může zaručit klid, štěstí a zdraví. V této jednoduché skutečnosti v podstatě spočívá také náš vlastní, duchovní vzestup.

   Oproti tomu však stojí osobní lidská vůle, tvrdohlavě a za každou cenu se snažící prosazovat jen to, co chci "já". To, co je právě pro "mě", podle "mého" osobního názoru tím nejlepším. Já, jen já, a znovu pouze já! Nic ostatního mě nezajímá. Žel, takoví jsou dnešní lidé.

   V souvislosti s vírou v Stvořitele je také často mluveno o jeho Lásce, kterou si lidé opět představují úplně jinak. Pouze podle sebe! Láska Páně však platí hlavně našemu duchu, našemu nejvnitřnějšímu jádru, neboli vlastní podstatě naší bytosti, pro kterou je pozemské tělo jen nástrojem a prostředkem života v hmotnosti.

   Tím samozřejmě nemá být řečeno, že k tělu máme být lhostejní, že ho můžeme zanedbávat a nemusíme si ho vážit. Právě naopak, pozemské tělo a život v hmotnosti je pro každého z nás nesmírným darem, kterým se dostává našemu duchu další možnosti vývoje a zrání. Možnosti duchovního vývoje a duchovního zrání! To tedy znamená, že jen to, co je dobré pro ducha, jeho růst a jeho vývoj, jen to je ve skutečnosti správné.

   Lidé dneška jsou však tvrdými materialisty. Tělo a hmota, v níž momentálně žijí, jsou pro ně tou jedinou a nejvyšší hodnotou. Žádné ostatní hodnoty neuznávají. Takto tvrdě materialistickou je také současná medicína. Medicína prostřednictvím čistě rozumových poznatků dospěla v dnešní době k možnostem, o jakých se lidem v minulých dobách ani nesnilo. Avšak bez zohlednění duchovního rozměru bytí se mnohé z těchto možností dostaly do přímé kolize s vůlí Tvůrce univerza, a tím se staví i proti člověku samotnému, protože na jedné straně mohou sice krátkodobě pomáhat jeho tělu, ale na druhé straně škodí jeho duchu, jehož prospěch by přece měl být vždy prvořadý.

   Lidské možnosti v medicíně, postavené na čistém rozumu a skutečný prospěch ducha jsou tedy v dnešní materialistické době mnohdy zcela dvě diametrálně odlišné věci. Konkrétně jde například o problematiku transplantace, eutanazie, interrupce, o genetické manipulace, umělé oplodnění, atd.

   Samozřejmě, pokud je člověk životem postaven před nutnost řešení nějakého z výše zmíněných problémů, zůstává jen a jen na něm, jak se se vším on osobně vypořádá. Právo svobodného rozhodnutí každého člověka musí být plně respektováno a nikomu nemá být diktováno, co má ve své konkrétní situaci udělat. Rozhodnout se musí jedině on sám!

   Každopádně je však nezbytné prezentovat také jiný názor na problematiku transplantace, jako jen ten, který je obecně rozšířený. Je nezbytné mluvit o tom, že žádná nemoc nebývá náhodná, a že je to vždy v podstatě určitá lekce, která nás má něčemu naučit, a jejímž prostřednictvím máme něco pochopit. Něco, co jsme zanedbali a dělali nesprávné.

   V dnešní době materialismu a obecně rozšířených názorů, tímto materialismem ovlivněných, je totiž třeba zvlášť poukazovat na duchovní rozměr bytí, jehož zohledňování by pro každého z nás mělo být vždy tím nejpodstatnějším. Každý jednotlivec by se měl naučit mnohem pozorněji hledět kolem sebe a začít ve svém životě opravdu reálně a prakticky zohledňovat také zmíněný, duchovní rozměr bytí, což se následně musí zákonitě pozitivně projevit nejen na jeho duchovno - osobnostním vzestupu, ale také v oblasti jeho zdravotního stavu.

Autor: František Skopal | čtvrtek 20.2.2020 15:53 | karma článku: 9,48 | přečteno: 621x
  • Další články autora

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma: 5,10 | Přečteno: 80x | Diskuse| Kultura

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma: 10,45 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma: 10,42 | Přečteno: 188x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O netušených schopnostech našeho mozku

Všem nám je určitě dobře známo, že náš mozek ani zdaleka nevyužíváme v maximální míře, ale naopak, jeho využití je spíše minimální, nebo až zanedbatelné.

1.9.2022 v 16:25 | Karma: 11,16 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Jen o bohatství duše nepřijdeme nikdy! Všechno ostatní ztratíme!

Existují věci trvalého charakteru, které zůstanou naším vlastnictvím navždy. A existují věci dočasného charakteru, které jsou naším vlastnictvím jen dočasně.

25.8.2022 v 16:27 | Karma: 10,33 | Přečteno: 153x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Spravedlnost existuje! Nepochybujte!

Každý z lidí vlastní svobodnou vůli a s ní možnost rozhodovat se dvojím způsobem. Buď pozitivně, nebo negativně. Toto rozhodování je naším právem, darovaným nám Stvořitelem.

18.8.2022 v 16:20 | Karma: 8,61 | Přečteno: 223x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Neuvěřitelné skutečnosti o fenoménu radosti

Tento článek je o spojení prožívání radosti s duchovním vzestupem člověka. Je o tom, jak obrovský význam má radost v našem životě. Na její křídlech se můžeme, ba dokonce máme vznést k výšinám.

10.8.2022 v 16:18 | Karma: 7,22 | Přečteno: 167x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Absolutní Pravda a učení církví jsou dvě rozdílné věci

Kdo se chce dobrat k Pravdě, musí mít v první řadě odvahu. Odvahu nezaujatě prozkoumat učení vlastního vyznání, a také odvahu konfrontovat ho s naukami jiných náboženství.

5.8.2022 v 16:27 | Karma: 9,42 | Přečteno: 136x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O senzacích a našem sklonu k povrchnosti

Za každou dychtivostí po senzacích se skrývá povrchnost. Buď povrchnost života, pokud jde o senzace společenské, nebo povrchnost duchovní, pokud jde o oblast duchovního hledání.

29.7.2022 v 16:20 | Karma: 5,72 | Přečteno: 91x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Přetrvávající duchovní bezvědomí je již dále nepřípustné

Máme léto a s ním letní odpočinek, doprovázený úplným vypnutím a letní nevázaností. Po delší době se zdá být vše v naprostém pořádku. Zdá se to být takové, jaké bylo dříve.

18.7.2022 v 16:00 | Karma: 15,66 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O věcech prvořadých a druhořadých. Nezaměňujme je!

Jaký je vztah většiny lidí k vyšším hodnotám? K hodnotám morálním a duchovním? Jaký je jejich názor na to, že právě tyto hodnoty by měly stát na prvním místě?

13.7.2022 v 16:23 | Karma: 8,04 | Přečteno: 134x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Co nám chce sdělit extrémní sucho? Duchovní symbolika

Tento text vznikl jako reakce na zprávy o extrémním suchu v Evropě. V Itálii je například takové sucho, jaké nebylo už několik desetiletí.

6.7.2022 v 16:22 | Karma: 8,30 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O životní potřebě důvěry ve dnech zoufalství

Před staletími předpovězená velká očista nastala! Všechno, co na nás v poslední době dopadá, je toho svědectvím. Dění na zemi prudce sevřelo jako voda v hrnci. A sevřelo proto, že naši planetu zasahuje zvýšená záře Pánova Světla.

1.7.2022 v 16:17 | Karma: 6,79 | Přečteno: 159x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Proč se děje to, co se děje? A jak se správně zachovat?

Málokdo tuší, že všechno to dosud nevídané, co se děje a co po sobě následuje v rychlém sledu, počínaje pandemií, válkou a inflací, je způsobeno zvýšeným tlakem Božího Světla.

20.6.2022 v 16:34 | Karma: 8,07 | Přečteno: 185x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Netradiční pohled na zdraví a nemoc

Tento článek obsahuje myšlenky, nepřijatelné pro mnohé materialisticky zaměřené lidi. Tragédií všech těchto lidí však je, že žijeme v univerzu, které má duchovní rozměr.

16.6.2022 v 16:22 | Karma: 10,94 | Přečteno: 303x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Svět se klame! Chybí mu pravé poznání Stvořitele!

Miliony lidí na naší planetě se domnívají, že mají určité poznání Stvořitele. To ovšem, co mají, je jen jejich představa. Je jen jejich domněnka, na míle vzdálená od pravdy.

8.6.2022 v 14:16 | Karma: 9,82 | Přečteno: 145x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Boj dobra se zlem

Dobro a zlo! Na kterou stranu se přiklonit? Každý z nás zná bez zaváhání ihned správnou odpověď. A přece většinu lidí jaksi stále více přitahuje to špatné.

3.6.2022 v 16:19 | Karma: 8,98 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Blíží se výjimečný den - 30. květen!

Každoročně, 30. května, se vylévá Boží síla do stvoření. Je určena k jeho dalšímu trvání a fungování.

26.5.2022 v 16:10 | Karma: 15,10 | Přečteno: 279x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Hlasování o vydání Fica pro vazební stíhání! Duchovní rozbor

Hned, když jsem z rozhlasu slyšel formulaci obvinění Roberta Fica ze založení zločinecké skupiny mi bylo jasné, že jde o vykonstruované obvinění.

16.5.2022 v 16:17 | Karma: 7,04 | Přečteno: 108x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik