O hledání Pravdy

14. 01. 2021 15:38:48
Povrchnost v uchopování Pravdy a z ní vyplývající servírování polopravd můžeme vidět všude kolem nás. Ať již v médiích, v kultuře, nebo také ve zdravotnictví, školství, politice, hospodářství, v postojích k přírodě a jinde.

Představme si dva lidi rozdílných temperamentů, z nichž každý se rozhodl vykopat studnu. Jeden byl trpělivý a druhý netrpělivý. Trpělivý člověk si našel vhodné místo a začal. Dostal se do hloubky dvou, deseti i dvaceti metrů. Byla to dlouhá, těžká a namáhavá práce, na jejímž konci se však přece jenom díky svému úsilí a trpělivosti dopracoval k cíli – k vodě.

Druhý člověk byl člověk netrpělivý. Také on si vyhlédl vhodné místo a pustil se do práce. Když se však dostal do určité hloubky a vodu nenašel, řekl si, že raději přece jen zkusí jiné, vhodnější místo, kde se nebude muset až tolik namáhat a na vodu narazí blízko pod povrchem.

A tak se tedy pustil do práce na novém místě. Ale ani zde se úspěch nedostavil tak brzy, a proto všeho opět zanechal a štěstí hledal jinde.

Vyčerpaný žízní, avšak hnán klamnou iluzí rychlého úspěchu a co nejmenší námahy ještě dosud marně překopává krajinu, aby nakonec zcela vyprahlý bídně zahynul.

Ale zcela stejným způsobem, jakým trpí náš organismus bez vody, musí nevyhnutelně strádat a trpět i duch bez poznání skutečné Pravdy o životě, tedy bez vnitřního vypořádání se se základními otázkami lidského bytí „Kdo jsem? Jaký má vlastně smysl můj život? Odkud přicházím a kam jdu?“

V souvislosti s těmito hlubokými a vážnými otázkami můžeme všechny lidi rozdělit do třech základních kategorií. Do první patří ti, které podobné věci vůbec nezajímají a o jejich objasnění vůbec nestojí. Takové bytosti si však, žel, ani nezaslouží pojmenování „člověk“, protože svým postojem a tomuto postoji přiměřenými „životními hodnotami“ mají mnohem blíže k nevědomému bytí zvířat.

Do druhé kategorie patří lidé, kteří naopak touží po pochopení Pravdy o životě podobně, jako touží žíznivý po doušku vody v našem příběhu. Hluboko ve svém nitru totiž cítí, že pouze jejím nalezením a pochopením se mohou stát skutečně plnohodnotnými, aby potom vědomě, radostně a v plném přesvědčení kráčeli vstříc naplnění smyslu vlastního bytí na Zemi.

Takoví lidé se podobají onomu trpělivému člověku, ochotnému vynaložit jakoukoliv námahu na to, aby se prokopal k osvěžujícímu prameni čisté vody. Svojí uvědomělou a neúnavnou snahou po Pravdě spřádají nitky vlastního osudu tak, že jednoho dne se s ní musí na Zemi setkat a okusit její oblažující svěžest.

Neboť vzdor všem současným zmatkům Pravda na Zemi je. Nebude však za nikým nošena, ani nikomu nabízena. Člověk sám svým vlastním vážným úsilím musí jednou dokázat, že je jí hoden. Že je hoden Pravdy, osvětlující všechny doposud nezodpovězené tajemství lidského bytí, Pravdy, ukazující správnou cestu ke šťastnému a plnohodnotnému životu člověka na Zemi.

Do třetí, nejpočetnější kategorie patří naprostá většina lidí současné doby. Můžeme je přirovnat ke zmiňovanému netrpělivému člověku, kopajícímu studnu. Tito lidé sice mají v sobě jistou míru touhy po Pravdě, ale k jejímu získání se snaží volit ty nejpohodlnější cesty. Z pohodlnosti či povrchnosti vytrvale usilují vyhýbat se zvýšené námaze, kterou by jim snad mohla způsobit nutnost vypořádání se se základními otázkami o smyslu vlastního bytí, a svojí podvědomou niternou touhu po získání Pravdy nahrazují pohodlnými a nenáročnými polopravdami.

Také v této oblasti jde v podstatě o princip nabídky a poptávky. Všude kolem totiž převládá jenom poptávka po nenáročných, povrchních, plytkých a malých pravdách. Vždyť člověk je nakonec přece jen natolik vytížen v zaměstnání, že si po práci potřebuje hlavně odpočinout, a ne se ještě namáhat zkoumáním, jaký má vlastně jeho život smysl.

Protože tedy není snahy dostat se věcem až na kořen, zůstává se jenom na povrchu. Máme sice množství informací, jimiž jsme prostřednictvím médií a moderních technologií přímo zavaleni, avšak nevíme jediné a nejpodstatnější – jaký to všechno má vlastně smysl.

Tuto povrchnost v uchopování Pravdy a z ní vyplývající vědomé servírování polopravd můžeme vidět všude kolem nás v hojné míře. Ať již v médiích, v kultuře, anebo stejně i ve zdravotnictví, školství, politice, hospodářství, v postojích k přírodě, anebo v mezilidských vztazích.

Líným masám, neprojevujícím ochotu vydobýt si Pravdu i za cenu určité námahy, jsou velmi pohotově a ochotně servírovány plytké, nenáročné a povrchní polopravdy, které umí lidi klamně na kratší či delší dobu uspokojit, ale které se vždy nakonec ukáží jako nedostatečné a bez pravé schopnosti uhasit onu palčivou niternou žízeň po živé vodě.

A tak tisíce lidí, věrných duchu doby, investují své celoživotní úsilí do své práce, kariéry, profesionálního vzestupu, do získání moci, vlivu, majetku, a jiní opět do své rodiny, dětí, přátel či partnerů. Avšak to, co je může uspokojovat celá léta, se přece jen v určité chvíli ukáže být vnitřně prázdné. Tím rozhodujícím okamžikem, který bezohledně, tvrdě a nekompromisně prověří stálost všech našich celoživotních hodnot, je osudový moment osobní konfrontace s ukončením hmotné existence.

Až tedy nadejde chvíle, které se dosud ještě nikdo nevyhnul, a náš život dospěje ke svému konci, v očekávání neodvratného kroku do neznáma se pojednou jako domeček z karet rozsypou všechny naše malé pravdy, jichž jsme se snad snažili ještě do poslední chvíle držet. Najednou nesmírně bolestně poznáme, že jsme celý svůj život promarnili, protože jenom poznání skutečné Pravdy jej mohlo naplnit skutečným smyslem. Jenom tímto poznáním bychom totiž mohli nalézt správný vztah k práci, k rodině, k partnerovi, k lidem i ke všemu, co život přináší. Jedině skutečné poznání Pravdy o životě může náš život také skutečně naplnit. Bez něj ale zůstaneme stát na konci naší cesty s prázdnýma rukama a s vědomím, že jsme všechno promarnili chozením po bludných cestách.

Je tedy na nás, jak se svým životem naložíme. Zda v sobě probudíme neúnavnou touhu po nalezení živé vody, tedy Pravdy o životě, nebo zda se spokojíme s pohodlnými, plytkými a povrchními polopravdami, které jsou ve skutečnosti výsměchem lidské důstojnosti a člověka jenom ponižují. Záleží na nás, na naší hierarchii hodnot a na našem úsilí, zda se staneme lidmi, vědomými si své ceny a svého poslání ve Stvoření, nebo zda i nadále setrváme v trestuhodné nevědomosti.

Neboť Pravda na Zemi je! Byla lidem darována, aby jim ukázala cestu ze všech jimi vytvořených zmatků, jedinou cestu ke světlejší a krásnější budoucnosti. A jak již bylo řečeno, za nikým nebude chodit a nikomu se nebude vnucovat. Je zde, ale jenom pro vážné hledající! Jen těm, kteří projeví upřímné chtění a pravou touhu stát se skutečně člověkem, těm bude dopřáno napít se z této vody živé. Lhostejní, pohodlní a líní však budou muset zahynout žízní.

Autor: František Skopal | čtvrtek 14.1.2021 15:38 | karma článku: 9.71 | přečteno: 182x

Další články blogera

František Skopal

Umění a krása povznášejí duši vzhůru

Ale pozor! Ne ledajaké umění a ledajaká krása. Musí splňovat vysoké kritérium čistoty a ušlechtilosti. Kde však najít takové umění? Žel, není ho mnoho, ale přece jen existuje.

13.11.2023 v 10:41 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 80 | Diskuse

František Skopal

Ztracení ve smyšlených světech! Dejme si na to velký pozor!

Lidé si vytvářejí mnoho iluzí ve svých citech a myšlenkách. Pak v nich žijí a jejich iluze ovlivňují jejich pohled na život.

23.9.2022 v 16:34 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 253 | Diskuse

František Skopal

Křesťanství a konec světa

V Bibli se hovoří o něčem takovém, jako je konec světa, neboli poslední soud. Historie zná už řadu termínů, ve kterých mělo dojít k těmto událostem. Ale nedošlo! Znamená to tedy, že jsme v bezpečí? Nebo nejsme?

16.9.2022 v 16:17 | Karma článku: 10.61 | Přečteno: 219 | Diskuse

František Skopal

Nepřetržitý monitoring člověka Stvořitelem

Lidé jsou v každé minutě dne i noci nepřetržitě monitorováni. Je zaznamenáváno každé naše cítění, každá naše myšlenka, každé naše slovo i čin.

9.9.2022 v 16:06 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 24.72 | Přečteno: 422 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
Počet článků 378 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 390

Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...